Fant giftstoff i leilighet ved Birkelundsbakken

Det vil være mye offentlig aktivitet i Øvrelia mandag, opplyser politiet.

Det vil være mye offentlig aktivitet i Øvrelia mandag, opplyser politiet. Foto:

Leilighet saneres etter funn av giftstoffet ricin.

DEL

– Personell som gjennomfører saneringen inne i leiligheten og direkte utenfor vil være iført verneutstyr og kan tiltrekke seg en del oppmerksomhet, skriver politiet.

Politiet opplyser i en pressemelding mandag morgen at det vil pågå godt synlig arbeid i Øvrelia, en sidevei fra Birkelundsbakken.

Det er etat for helsetjenester i Bergen kommune som er ansvarlig for saneringen av huset. Også Helse Bergen, Bergen brannvesen og Sivilforsvaret bistår. Politiet skal gjennomføre en ransaking på stedet i forkant av saneringen.

– Leiligheten skal rengjøres grundig før den kan brukes av andre, forklarer innsatsleder på stedet, Ole Marius Røttingen.

Fant kastorbønner

I slutten av februar ble det funnet et mulig giftig stoff i en bolig, bestående av flere boenheter. Politiet opplyser at det da ble funnet en mindre mengde kastorbønner. Materialet ble i februar fjernet, og leiligheten plombert.

– Det er funnet rester av ricin, som er et giftstoff, forteller Røttingen.

Olje fra kastorbønner har flere bruksområder, og kan blant annet brukes til å fremstille det giftige stoffet ricin, som kan føre til organsvikt og indre blødninger.

Materialet er ikke ferdig analysert.

Beboer i leiligheten er avhørt, og skal ikke ha kommet til skade. Vedkommende er ivaretatt av helsevesenet.

Politiet skriver at beboeren samarbeider, og at de ikke har opplysninger om at bønnene var tenkt til bruk i straffbare handlinger eller at de skal ha utgjort noen fare for omgivelsene.

– Vi kan ikke si hvordan det ble funnet, laget eller oppbevart, men vi har fått en forklaring på hva som har skjedd, sier innsatsleder.

Det skal heller ikke være noen risiko for omgivelsene forbundet med saneringen.

– Alt som kommer ut av leiligheten, spyles og renses før det blir satt vekk, forklarer Røttingen.

Artikkeltags