Ansatte som kom på jobb i morgentimene mandag oppdaget at det i løpet av helgen har vært innbrudd på Historisk museum ved Universitetsmuseet i Bergen.

– Folk har tatt seg inn via et stillas ved tårnet, fortalte museumsdirektør ved Universitetsmuseet, Henrik Von Achen, til BA mandag formiddag.

En eller flere personer tok seg inn i syvende etasje i universitetsbygget.

I flere timer har politiet jobbet på stedet. Ved 1330-tiden ble åstedet frigitt.

Museet har ennå ikke oversikt over hva som er fjernet.

– Politiet har vært inne i hele dag, men vi har fortsatt ikke fullstendig oversikt. Vi vet ikke hva som er borte, men vi vet at altfor mye er borte, sier museumsdirektøren til BA mandag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under.

Historisk museum

I museumsbygningen finnes det utstillinger kirkekunst, norsk kultur og folkekunst, samt etnografiske utstillinger. De arkeologiske utstillingene bygger på funn fra museets distrikt som er Hordaland, Sogn og Fjordane og Sunnmøre.
Museet har en enestående samling kirkekunst og store samlinger med antropologisk film.

Samlingene inkluderer alle arkeologiske funn fra middelalderbyen Bergen, utstilt i Bymuseet på Bryggen, samt samlinger fra nyere tid i Bergen, som også omfatter teaterhistorie.

 

– Omfattende undersøkelse

Even Magnus Aspli, politibetjent ved tyveriavsnittet, opplyser at politiet er ferdig med åstedsundersøkelsene.

– Det er blitt gjort en omfattende undersøkelse. Vi har også undersøkt videoovervåking i området. Nå skal vi jobbe med å samle trådene, sier Aspli.

Politiet fikk melding om innbruddet like før klokken 08 mandag morgen, og gjorde undersøkelser på åstedet frem til 1330-tiden.

– Ingen forklaringer gode nok

Von Achen frykter at det verste er skjedd – at sentrale gjenstander er stjålet og ikke kommer igjen.

– Vi har blant annet sverd fra vikingtiden. Gjenstandene har ikke så stor økonomisk verdi, men svært stor historisk verdi – de forteller om vår forhistorie. Jeg gruer meg til hva våre fagfolk finner er forsvunnet, sier direktøren.

Han kaller mandagen «en forferdelig dag for museet».

– Dette er ille. Vi skal ta vare på norsk kulturarv. Uansett hvilke forklaringer som finnes, så er det ingen forklaringer som er gode nok.