Gå til sidens hovedinnhold

De bortførte jentene er funnet i Danmark

Artikkelen er over 6 år gammel

Søstrene som ble bortført fra Moss torsdag morgen, er funnet i god behold i Danmark.

De to jentene på henholdsvis fem år og elleve år er i barnevernets omsorg. De ble bortført torsdag morgen av sine biologiske foreldre, en 45 år gammel tysk mann og en 39 år gammel ukrainsk kvinne.

Østfold politidistrikt fikk i 17.30-tiden torsdag melding om at bilen som ble etterlyst i forbindelse med bortføringen, ble stanset av dansk politi på Fyn. Både de etterlyste foreldrene og barna var i eller ved bilen.

– Vi har ingen ytterligere opplysninger om hvordan bilen ble stanset, eller om hvordan foreldrene ble pågrepet. Barna blir nå tatt hånd om av danske myndigheter, og skal etter det Østfold politidistrikt vet være i god behold, sier politidistriktets jourhavende, politiadvokat Dag-Fredrik Reymert.

Norsk og dansk politi vil nå sammen drøfte utlevering og videre oppfølging av de mistenkte.

Var planlagt

Jentene ble bortført fra henholdsvis Røysåsen barnehage og Verket skole i Moss. Bortføringen ved skolen skjedde klokka 8.45.

Søstrene var bosatt i beredskapshjem i Moss, og bortføringen fant sted i forbindelse med levering på skolen og i barnehagen.

Politiet mottok etter hvert opplysninger om at bilen med foreldrene og barna hadde forlatt Sverige og befant seg i Danmark. Bilen ble registrert ved bompassering over Øresundsbroen torsdag ettermiddag.

– Etterforskningen har så langt avdekket at bortføringen synes å ha vært planlagt, opplyste politiadvokat Jon Granrud i Østfold politidistrikt.

Med makt

Politiet opplyser at den yngste jenta ble tatt fra sin fostermor med makt.

Foreldrene, som er bosatt i Bergen, forlot barnehagen i en leiebil som senere ble funnet på en rasteplass i Rygge der de byttet til egen bil.

– Beredskapsforeldrene leverte først det eldste barnet på Verket skole. Da de kom til Røysåsen barnehage og skulle levere det yngste barnet, hadde en bil fulgt etter dem, og det ble utført en viss form for makt da femåringen ble tvunget inn i leiebilen, sier Granrud til Moss Avis.

De fire ble etterlyst internasjonalt, og både grenseoverganger og svensk politi ble tidlig varslet. Senere ble dansk politi varslet. (©NTB)