– Hvordan kunne dette skje?

– Vi har hatt fokus på hendelsen. Nå skal vi finne årsaken til hvordan dette kunne skje. Dette er en alvorlig situasjon. Dette skal ikke skje. Demninger skal ikke briste i Bergen, sier kommunaldirektør Ann Iren Fagerbakke.

Det har regnet en god del i Bergen siden torsdag. Torsdag, fredag, lørdag, søndag falt det nærmere 25 millimeter nedbør hver dag. Onsdag falt det 52,6 mm nedbør på Florida. Vervarslinga på Vestalndet hadde i forkant advart om at det kunne komme mye regn i Bergen.

 

– Var tiltakene for dårlige?

I helgen oppdaget entreprenøren Donar AS at vannstanden økte.

– Det ble iverksatt tiltak på mandag og tirsdag for å senke vannstanden. Tappekapasiteten ble økt og det ble etablert et flomløp. Vi fulgte situasjonen tett, sier Fagerbakke.

– Likevel flommet det over. Var tiltakene for dårlige?

– Det kom mye tung nedbør. Det ble vurdert slik at man ikke skulle bruke pumper på mandag eller tirsdag. Det ble tatt i bruk på onsdag kveld, men da var det altså for sent.

– Var det en feilvurdering?

– Dette må vi evaluere. Faktum er at demningen brast. Det skal ikke skje, gjentar hun.

Kontaktet onsdag ettermiddag

Ifølge loggen på 110-sentralen ble Bergen brannvesen tilkalt først onsdag klokken 1700.

– Da begynte vi å iverskette tiltak for å avhjelpe med pumping. Vi jobbet frem til klokken 2300, forteller Leif-Erik Gjesdal, brannmester ved hovedstasjonen.

– Fikk dere beskjed på et tidligere tidspunkt denne uken beskjed om at det kunne oppstå en situasjon ved vannet?

– Nei, som nevnt var det først onsdag rundt klokken 17 vi ble informert, svarer Gjesdal.

Vil ikke fordele skyld

Det er et eksternt firma som er entreprenør på prosjektet i Munkebotnvatnet. Dagen derpå vil ikke fagdirektør i Vann- og avløpsetaten, Magnar Sekse, fordele skyld.

– Nå jobber vi først og fremst med å sikre området og rydde opp, slik at folk kan flytte tilbake til boligene sine. Vi var i kontakt med entreprenøren i går i forbindelse med utviklingen, men vi har ikke snakket med dem i dag. Når vi har fått normalisert situasjonen, vil vi evaluere saken i fred og ro og se på hele hendelsesforløpet.

Entreprenøren er Donar AS. Selskapet, ved prosjektleder Tom Erik Kirkerud, ønsker ikke å uttale seg om det som har skjedd, og henviser til Bergen kommune for svar.

Torsdag morgen er kommunens representanter og geologer i området på befaring.

– Kan dere si noe om omfanget av skadene nå?

– Vi har ikke oversikt over det ennå. Etter hvert vil vi se på det økonomiske, også i forhold til forsikring. Dersom noen har fått skader på eiendommene sine, kan de kontakte kommunen i tillegg til sitt eget forsikringsselskap.

Demningen brast

Onsdag kveld brast den midlertidige demningen i Munkebotsvatnet etter at store nedbørsmengder førte til at vannet steg kraftig.

Munkebotsvatnet er for tiden under rehabilitering.

Det er derfor bygget en midlertidig voll innenfor selve demningen i vannet for å holde vannet tilbake. Dette er for at arbeiderne skulle kunne utføre arbeid med å lage ny demning.

Det var denne vollen som brast.

– Sammen med politiet og en geolog, går man nå gjennom området. Vi håper å frigi områder slik at folk kan flytte tilbake igjen, sier kommunaldirektør Ann Iren Fagerbakke torsdag morgen.