Gå til sidens hovedinnhold

Foreldre pågrepet for bortføring slippes fri

Artikkelen er over 6 år gammel

De to foreldrene som ble pågrepet i Danmark for å ha tatt med barna sine fra Moss i forrige uke, slippes fri. De har ikke gjort noe straffbart, opplyser politiet.

– Det viser seg ved en gjennomgang av lovverk at det som har skjedd ikke er straffbart, sier politiadvokat Jon Granrud i Østfold politidistrikt til NRK.

Planen var å hente de to foreldrene fra Danmark og fremstille dem for varetektsfengsling. Men Granrud forteller at foreldrene fortsatt hadde foreldreretten, selv om de to jentene på fem og elleve år var akuttplassert hos barnevernet. Foreldrene er bosatt i Bergen.

– Vi har tatt konsekvensen av det, og underrettet dansk politi om at arrestordren tilbakekalles, og at de skal løslates fra varetekt, sier politiadvokaten.

LES OGSÅ: De bortførte jentene er funnet i Danmark

De biologiske foreldrene, en 45 år gammel tysk mann og en 39 år gammel ukrainsk kvinne, tok med seg barna fra Moss til Fyn i Danmark torsdag.  Politiet så da på det som en bortføring.

Foreldrene slipper unna fordi de formelt sett ikke var fratatt foreldreretten enda. Det er i dag en barnevernssak, ikke en straffesak, opplyser Granrud.

Etter flere lignende saker har politikere begynt å reagere på dette. Derfor er det fremmet et lovendringsforslag for Stortinget, som sannsynligvis vil gjøre dette straffbart på nyåret. (©NTB)