Familiefar dømt til ni års fengsel

F.v. aktor, statsadvokat Benedikte Høgseth, bistandsadvokat Ellen Eikeseth Mjøs og domfeltes forsvarer, Steinar M. Andersen.

F.v. aktor, statsadvokat Benedikte Høgseth, bistandsadvokat Ellen Eikeseth Mjøs og domfeltes forsvarer, Steinar M. Andersen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Han er dømt misbruk av egne barn, fotografering av dem og for å ha delt materialet med likesinnede.

DEL

En mann(44) er dømt til fengsel i ni år. Det fremgår av en fersk dom fra Bergen tingrett. 

Barnefaren er dømt for å ha misbrukt sin egne døtre seksuelt, fotografert dem og delt materialet med andre på nettet. Ett av overgrepene betegnes som voldtekt.

Han må også betale en samlet erstatning til døtrene på 420.000 kroner.

– Må leve med frykt

Barna må leve med en uvisshet i forhold til om det har skjedd flere overgrep enn det som har kommet frem, samt en frykt for at bilder som faren har tatt og delt skal dukke opp igjen.

«Ikke minst må de leve med vissheten om at deres egen far har fremstilt dem som seksuelle objekter som også andre menn skulle få misbruke, enten faktisk eller i fantasien. Dette må være svært tungt for et barn/ungdom å måtte forholde seg til», skriver Bergen tingrett.

I en periode på to år var han flere ganger ha vært inne på soverommet til jentene, begikk overgrep og tok bilder av dem. Et av overgrepene betegnes som voldtekt, fordi barnet sov.

«Retten viser til at det ikke er tvil om at de seksuelle handlingene har foregått under særdeles skjerpende omstendigheter hensett til at tiltalte er jentens far», heter det i dommen.

– Viste døtrene frem

I nærmere ti år var han hektet på seksualiserte bilder av barn. Han forklarte i retten at han ble trigget til å begå overgrep på egne døtre.

– Det var ikke selve bildene som tente meg, mer situasjonen, det at det tenner andre var med på å tenne meg. Høres kanskje rart ut, men slik var det, sa han i retten.

Retten mener den omfattende bevisførselen rundt chattene gir et dystert innblikk i et tilsynelatende omfattende marked for produksjon av grove fremstillinger av overgrep mot barn.

«Chattingen mellom tiltalte og hans mange kontakter gir også et svært skremmende innblikk i hvordan en pedofil/person med pedofil legning seksualiserer selv de helt uskyldige bildene av barn, og fantaserer om hva de kan tenke seg å gjøre med dette barnet», skriver tingretten.

Mannen hadde delt omsorg for barna, og han skal også ha vist dem frem for andre pedofile når jentene sov.

I årevis klarte han å holde sin grusomme hemmelighet skjult for familie og nære venner. Men i februar i fjor var det slutt. Han ble arrestert og identifisert som en av de mest aktive på det såkalte mørke nettet.

Går mot ankesak

I sitt sluttinnlegg la statsadvokat Benedicte Høgseth vekt at vi sannsynligvis aldri får vite hva mannen har gjort mens barna sov. Hun la ned påstand om 13 års fengsel.

– Jeg er uenig i straffeutmålingen. Ni års fengsel er betydelig under min påstand, dermed ligger det litt i sakens natur at vi vil vurdere å anke dommen, sier Høgseth til BA.

Hun understreker at dommen stor sett er i tråd med hennes påstand, med unntak av ett tilfelle av seksuell omgang med en av døtrene. Høgseth mener dette hører innunder seksuell omgang, mens retten kom til at det var seksuell handling.

  • LES OGSÅ: Trist, tragisk, rystende og sjokkerende

Det politiet har av beviser er bilder og chattesamtaler er funnet i beslag hos andre. Hans egen PC var utstyrt med automatisk sletteprogram.

– Det som er kommet frem i etterforskningen er bare toppen av et isfjell. Det er det ingen tvil om, la aktor vekt på.

44-åringens forsvarer, Steinar M. Andersen, synes 13 års fengsel var for strengt, og ba om at klienten dømmes på mildeste måte.

– Straffeutmålingen er etter min oppfatning altfor streng. Jeg har ikke fått diskutert dommen med min klient ennå, men vi vil absolutt vurdere en anke, sier Andersen til BA.

Artikkeltags