Gå til sidens hovedinnhold

Mann kritisk skadd etter helikopterstyrt i Byfjorden

Artikkelen er over 3 år gammel

Et helikopter styrtet midt i Byfjorden onsdag kveld. Alle om bord ble reddet i land. En person er kritisk skadd.

Helse Bergen melder at en mann er kritisk skadd og to menn på 53 og 62 år er lettere skadd etter ulykken.

To av de skadde er fra Storbritannia, ifølge politiet.

Den ene mannen hadde status som kritisk like etter ulykken, før statusen ble endret til alvorlig. Torsdag opplyser sykehuset at han igjen er kritisk skadd.

Alarmen gikk klokken 2127 onsdag kveld.

Ulykken skal ha skjedd da helikopteret skulle lande på luksusyachten Bacarella.

– Helikopteret hadde kommet fra Shetland, fylt drivstoff på Flesland og fløy til Sandviken. Der styrtet det. Alle tre er plukket opp av redningsskøyten og fraktet til land. Dykkere fra brannvesenet og redningsskøyten Bjarne Kyrkjebø kom raskt på stedet, fortalte redningsleder Jan R. Lillebø ved Hovedredningssentralen ved 22-tiden onsdag kveld.

– Helikopteret var i ferd med å lande på en båt i Byfjorden. Det fikk problemer og gjorde en unnamanøver. Så endte det i sjøen, fortalte et vitne til BA.

– Jeg hørte to kraftige smell og så observerte jeg et kraftig lysglimt like bak båten, sier Arne Jacobsen.

Han bor på Måseskjæret.

(Saken fortsetter under bildet)

Her hørte helikopteret til 

– Noe gikk galt

Klokken 2215 møter BA innsatsleder Frank Listøl i politiet.

– Alle tre er fraktet til Haukeland, sa han til BA.

Han fortalte videre at helikopteret skulle lande på en yacht i sjøen.

– Noe gikk galt.

Flere båter i nærheten kom til. Redningsskøyten og en brannbåt var også raskt på stedet.

– Det var mange vitner som så dette., fortalte innsatslederen.

Les også: Superyacht til kai i Bergen

Nødetatene satte inn enorme ressurser.

Politiet opplyser at brannvesenets dykkere har vært nede og søkt rundt helikopteret, de bekrefter at det ikke er flere personer i fartøyet.

(Saken fortsetter under bildet)

Avhører vitner

Operasjonsleder Bjarte Rebnord i Vest politidistrikt opplyser i en pressemelding klokken 2235 at det er for tidlig å si noe om hendelsesforløpet.

Politiet har startet med innledende avhør av vitner.

– Mannskapet på 17 om bord i yachten som helikopteret tilhørte vil bli avhørt utover kvelden. Videre vil det bli sikret mulige elektroniske spor som vil kunne være med på å belyse hendelsesforløpet, står det videre.

Politiet skriver at etterforskningen fortsetter torsdag.

– Politiet vil ikke spekulere i ulike årsaksforhold eller kommentere vitneutsagn på det nåværende tidspunkt, skriver Jan Tore Heggholmen, operasjonsleder i Vest politidistrikt i en pressemelding, sendt like etter midnatt.

I 0015 ble helikopteret heist opp til overflaten. Helikopteret er av typen Airbus Helicopters AS-350 B-3 Ecureuil og har halenummer G-HKCN. Det eies av det britiske selskapet HQ Aviation. Eierne var ikke tilgjengelig for kommentar onsdag kveld. 

 

– Det blir spylt med ferskvann. Det skal kjøres vekk med et stort kjøretøy til Godvik. Så overtar etterforskerne og Havarikommisjonen, sier innsatsleder Ole Marius Røttingen til BA i natt.

(Saken fortsetter under billedserien)

Bildeserie

Helikopterstyrten i Byfjorden

 

Mayday-signaler

Svein Erik Malkenes, maritim leder og beredskapsansvarlig i Bergen og Omland Havnevesen, forteller til BA at nødmeldingen fra Bacarella kom over VHF-nettet klokken 2128.

– Mayday-signalene ble fanget opp av de maritime enhetene i nærheten, og redningsskøyten Bjarne Kyrkjebø var raskt på ulykkesstedet. Vi har ikke innsatsmateriell i beredskap i Bergen havn, men dersom det hadde vært behov, hadde vi kalt inn ekstra mannskaper og fått ut båt, sier Malkenes.

Bergen havn har døgnvakt og bistår etter ulykken onsdag kveld nødetatene med tilkomst til kaiområdene.

– Vi sørger for at alle som bidrar i aksjonen har nødvendig tilgang til kaiene slik at de kan ta opp personer og skroget, sier Malkenes til BA.

 

Kommentarer til denne saken