Mandag fortalte BA om Cecilie Andersens datter (14) som de siste tre måneder har opplevd å bli terrorisert på det groveste på sosiale medier. Nå viser det seg at i alt 12 ungdommer som kobles til samme miljø har politianmeldt drapstrusler.

LES OGSÅ: Cecilies datter (14) har blitt drapstruet og terrorisert i tre måneder

Skrev minneord

Tidligere i sommer mottok den unge jenten 135 grove meldinger. Samme type meldinger har haglet gjennom ulike sosiale medier.

Det har florert med falske profiler på Facebook, Instagram og chattetjenesten Kik. Her har 14-åringen blitt trakassert og truet på det groveste.

Lørdag toppet det seg da en falsk Facebook-profil med datterens navn skrev minneord om 14-åringen.

Vil ha bedre opplæring

Tone Loftesnes Kornli, seksjonsleder for Ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, etterlyser bedre opplæring av foreldre og lærere. Hun er usikker på om kommunen har en konkret handlingsplan, som også gjelder opplæring av foreldre og lærere.

– Vi ser at elever på barneskolen læres opp i sosiale medier, men at foreldre og lærere ikke i like stor grad får den samme opplæringen. Dermed blir det vanskelig forstå og følge med på hva barna driver med når de opererer på de ulike mediene, sier Kornli.

Hun sier også at mange konflikter kan dras med fra fritiden og over i skoletiden.

– Dersom voksne ikke kjenner de ulike mediene, og hvordan de fungerer, blir det også vanskelig å hjelpe de barna som opplever å bli mobbet eller utestengt, sier hun.

Ber foreldre engasjere seg

Hun sier politiet har vært på flere barneskoler og snakket om sosiale medier. Neste uke står enda en barneskole for tur.

– Man kan ha mye gevinst å ta dette opp på foreldremøter. Hvilke apper bruker barna, hvilke spill bruker de og hva utfordringene er. Foregår det mobbing i klassen, hva er mobbing inne på sosiale medier, kjenner barna alle de han/ hun har som venner? Et godt råd er å ikke skrive eller sende bilde av noe man ikke kan henge opp i klasserommet, råder Kornli.

Hun sier det også er viktig at foreldre følger med på barna på ungdomsskolen.

– Det er en grunn til at enkelte spill og apper har 17 års grense. Jeg sier ikke at man skal overvåke barna fullstendig, men forsøke å ha god dialog rundt hva de holder på med, understreker hun.

12 anmeldelser

Totalt sitter politiet med 12 anmelder fra ungdommer som hevder å ha mottatt grove trusler de siste månedene.

LES OGSÅ: Emilie (22) mottok drapstrusler

Mandag tok nok en far kontakt med politiet.

– Han kommer inn tirsdag for å anmelde samme type trusler mot hans datter, sier politioverbetjent Svein Føllesdal ved Bergen vest politistasjon.

LES OGSÅ: 12 ungdommer har anmeldt drapstrusler

Føllesdal forteller at politiet fikk inn den første anmeldelsen i saken 3. juni i år.

De fleste anmeldelsene har kommet i løpet av august.

Har fått tips

Politiet ble mandag kontaktet av en kvinne som mener å sitte på viktige opplysninger i saken.

– Vi har avtalt å ta en prat med henne tirsdag, sier Føllesdal.

Politiet har i forbindelse med de siste grove truslene mot 14-åringen i helgen, gjort en henvendelse til Facebook.

– Vi trenger rettens kjennelse for å få Facebook til å oppgi detaljer om hvem som har opprettet profilene, når de ble opprettet, IP-adresser, hvor de logger seg på og hvor meldingene er sendt fra, sier politioverbetjenten til BA.

Fire jenter tatt

14-åringen er tatt ut av skolen og har begynt på ny skole. Likevel fortsetter truslene.

I MORGEN!!! DU MÅ STILLE OPP! ALENE! SIER DU DET TIL NOEN TAR VI EN ANNEN DU ER GLAD I

Torsdag i forrige uke var 14-åringen på et kjøpesenter i Bergen. Mens hun satt på do, tikket det inn meldinger med bilde av dodøren hun satt bak og beskrivelse av klærne hun hadde på seg.

– Fire jenter i alderen 14-15 år ble etter dette anholdt av politiet. Jentene er i en venninnegjeng som gikk på samme skole som 14-åringen. Vi gjennomførte samtaler med jentene og deres foreldre, forteller Føllesdal.

Jentene er pekt ut på overvåkingsbilder fra kjøpesenteret.

Nekter

Ingen av jentene har status som mistenkt i saken.

– Vi har beslaglagt jentenes telefoner og to nettbrett. Dette er sendt til krimteknisk analyse rett før helgen, sier han.

Hva jentene har forklart til politiet vil ikke Føllesdal ut med.

LES OGSÅ: Forbannet på skolen

– Men de nekter for å stå bak truslene, men vi vet at de har tatt bilder av en av de andre jentene som har anmeldt saken til politiet, sier han.

Utlover dusør

Føllesdal sier de ser alvorlig på saken, men at han har tro på at politiet har de rette tekniske kunnskapen for å komme til bunns i saken.

– Dette er en svært grov sak som viser hvor altfor lett å skjule seg bak falske profiler. Mange tror de er usynlige på nettet og mister alle hemninger, sier han.

14-åringens mor har utlovet en dusør på 10 000 kroner til den som kan bidra til å løse saken.