Gå til sidens hovedinnhold

Tre menn siktet for narkotikasalg til russ og ungdom

Artikkelen er over 4 år gammel

Politiet har beslaglagt cannabis, MDMA, kokain, ecstasy, rivotril og heroin.

Politiet har jevnlig mottatt bekymringer fra medruss, lærere og foreldre knyttet til russ og narkotikabruk.

Også frem mot russetiden i år har politiet mottatt slike bekymringer.

– Politiet har derfor, som ledd i en målrettet innsats mot omsetning av ulovlige rusmidler til ungdom og russ, den senere tid gjennomført flere planlagte og målrettede tilslag. Innsatsen har vært rettet mot narkotikaselgere. Det har vært prioritert å ta dem som selger til ungdommer, og dermed rekrutterer til narkotikamisbruk.

15 saker

Politiet i Vest politidistrikt skriver tirsdag formiddag at de har opprettet 15 saker med til sammen 17 siktede. Tre er siktet for narkotikasalg, de andre er siktet for besittelse, kjøp eller bruk.

– Politiet erfarer at narkotikaselgere kynisk fokuserer salget sitt mot russen og således bidrar til rekruttering til narkotikamisbruk. Hvert år ser vi ungdommer som pådrar seg narkotikaproblemer i russetiden, sier de i pressemeldingen.

Det skal etter det BA får opplyst være bare menn blant de siktede. De 13 som er siktet for bruk av narkotika er i alderen 18 til 20 år, og tre av dem er russ.

– Flesteparten av sakene er fremdeles under etterforskning, og vi utelukker heller ikke ytterligere pågripelser og siktelser, sier Onarheim.

Bekymringsfullt

Stoffene som er funnet er cannabis, MDMA, kokain, ecstasy, rivotril og trolig en ikke ubetydelig mengde heroin.

– Omsetning av sterke narkotiske stoffer i ungdomsmiljø bekymringsfullt. Vi ser at spesielt at bruken av MDMA er utbredt, sier Onarheim.

Gjennom innsatsen har politiet konkret stoppet videreformidling av narkotika som var på vei inn i ungdomsmiljø. Heroinbeslaget har etter all sannsynlighet ikke vært ment for russen.

– Politiet ønsker å understreke at det kun er en liten del av det totale russekullet som eksperimenterer med narkotika og at vi i stort har et meget godt inntrykk av årets russ. Det er imidlertid viktig for politiet å forebygge narkotikaproblemer, og det gjør vi blant annet gjennom å slå ned på narkotikasalg til både russ og annen ungdom, skriver de i pressemeldingen.

Rullet med russen – solgte narko

Tidlig i mai gjorde politiet tilslag mot en norsk statsborger i 20-årene. I mannens bolig fant politiet en cannabisplantasje. I tillegg ble det beslaglagt i overkant av 200 gram marihuana. Deler av marihuanaen var pakket i mindre poser klargjort for salg.

I avhør har mannen erkjent salg og dyrking. Saken vil trolig bli avgjort som tilståelsesdom.

I midten av mai ble en utenlandsk statsborger i 20-årene pågrepet og siktet for salg av narkotika til ungdom, både mindreårige og russ.

Politiet har opplysninger om at mannen har rullet med russen, selv om han ikke selv er russ.

Han mistenkes for omsetning av tyngre narkotiske stoffer som kokain. Det ble gjort beslag av blant annet MDMA i forbindelse med pågripelsen.

Mannen stiller seg uforstående til anklagene. Han ble forrige uke varetektsfengslet i to uker.

Mannens forsvarer sier til BA at hans klient ikke erkjenner straffskyld i saken.

Erkjenner salg

En annen utenlandsk statsborger i 30-årene ble også pågrepet i midten av mai. Politiet mener det er han som forsyner mannen i 20-årene med kokain.

Politiet gjorde beslag av både kokain og heroin samt et stort pengebeløp. Mannen erkjenner i avhør salg av kokain og heroin, og ble mandag varetektsfengselet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Mannens forsvarer ønsker ikke å kommentere saken utover det politiet har opplyst.

Under den innledende etterforskningen i vår fikk politiet kjennskap til en utenlandsk statsborger i 30-årene som solgte sprit til mindreårige. Politiet gjorde i slutten av april beslag av cirka

100 liter smuglersprit i en privatbil.

Siktede vil trolig få saken avgjort ved tilståelsesdom.

Les også: – Han har lagt kortene på bordet

Bekymringsmeldinger

Forebyggende koordinator i Vest politidistrikt, Christian Stoutland, understreker overfor BA at narkotikasakene de nå har rullet opp, omhandler noen få personer.

– Narkotika er ikke et stort problem blant russen, men noen få er likevel for mange. Det er svært viktig å forebygge rusbruk blant ungdom. Vi ser hvor raskt narkotikabruk sprer seg i denne typen miljø. Russen lever tett på hverandre og fester sammen i mange uker. Det kan føre til mange vanskelige pressituasjoner hvor ungdommene tar valg de ellers ikke ville tatt, sier Stoutland til BA.

Bakgrunnen for politiets aksjoner denne våren, er bekymringsmeldinger de har fått i forkant av årets russetid.

– Spesielt har vi fått slike meldinger fra annen russ. Vi har sett i flere år nå at russen er et yndet mål for narkotikaselgere. Det er viktig for oss å få tatt de som selger, men i opprullingen av disse sakene, har vi også siktet flere for bruk, sier Stoutland.

To bortvist fra Landstreff

Ungdommene som er siktet for bruk, vil få tilbud om påtaleunnlatelse på vilkår, det vil si at de slipper tiltale mot at de deltar i kommunens tidlig ute-prosjekt.

– Vi ønsker ikke primært å straffe dem, men å tilby dem hjelp til å snu negativ avferd, sier Stoutland.

Han sier pågripelsene har skjedd over hele Bergen, på ulike tidspunkt de siste ukene, og at det har vært på bakgrunn av tips og etterforskning fra politiet.

– Hvordan var det med Landstreffet, ble noen pågrepet der?

– Landstreffet gikk veldig bra. Vi hadde en del bekymringer rundt narkotikabruk i forkant, men det eneste beslaget vi gjorde, var av flere brukerdoser med pulver som ble funnet på bakken. Dette ble ikke knyttet opp mot noen konkrete personer, men to personer som er kjent for å være involvert i omsetting, ble bortvist fra arrangementet, sier Stoutland til BA.