Mopedfører (47) kastet 32 meter etter krasj

Ulykkesstedet: I stor fart skal 19-åringen ha foretatt en forbikjøring like før et veikryss. Da den 47-årige mopedføreren svingte av til venstre, skjedde dødsulykken. Foto: Foto: Tomas Bruvik/Kvinnheringen

Ulykkesstedet: I stor fart skal 19-åringen ha foretatt en forbikjøring like før et veikryss. Da den 47-årige mopedføreren svingte av til venstre, skjedde dødsulykken. Foto: Foto: Tomas Bruvik/Kvinnheringen

Artikkelen er over 3 år gammel

I bare noen måneder hadde 19-åringen hatt lappen. Så endte det i katastrofe under en forbikjøring i stor fart.

DEL

Nå har statsadvokaten i Hordaland tiltalt den unge bilføreren for uaktsomt drap etter dødsulykken på Halsnøy i Sunnhordland 12. desember i 2015.

En 47 år gammel mann omkom momentant etter påkjørselen som skjedde ved 1715-tiden om ettermiddagen.

Det var mørkt og politiet gikk ut og advarte mot glatt veibane i hele fylket senere på kvelden.

På bakgrunn av tekniske undersøkelser og annen etterforskning, legger statsadvokaten følgende hendelsesforløp til grunn:

Les også: 47-åring omkom i kollisjon

– Kjørte i 95 km/t

På fylkesvei 544 Klostervegen avpasset 19-åringen ikke farten etter kjøreforholdene. Han kjørte en BMW personbil og holdt en hastighet på mellom 75 km/t og 95 km/t mens høyeste fastgrense var 60 km/t.

Idet han innhentet en Yamaha moped ført av den 47 år gamle mannen, la han bilen ut mot venstre veikant. Han innledet en forbikjøring av mopeden like ved et veikryss. Ifølge tiltalen forvisset han seg ikke om at forbikjøringen kunne skje uten fare.

Mopeden svingte til venstre av fylkesveien og det oppsto sammenstøt mellom bilen og mopeden.

47-åringen ble kastet over 32 meter fremover i veien.

Som følge av dette ble han påført hodeskader som førte til at han straks avgikk ved døden.

19-åringen er tiltalt etter straffelovens paragraf 281 for uaktsomt å ha forvoldt en annens død.

For å straffes etter denne paragrafen må kjøringen være kvalifisert klanderverdig og skyldes mer enn et øyeblikks uoppmerksomhet.

Strafferammen er fengsel i inntil seks år.

– Tragisk for alle parter

– Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier forsvarsadvokat Per Ivar Hessen til BA. Han karakteriserer hendelsen som tragisk for alle parter, men ønsker ikke å å gi ytterligere kommentarer til tiltalen.

Mannen er også tiltalt for brudd på de alminnelige bestemmelsene i veitrafikkloven om å være aktpågivende og varsom i trafikken samt at føreren alltid skal ha fullt herredømme over kjøretøyet.

I tiltalebeslutningen tar statsadvokat Benedikte Høgseth også forbehold om å legge ned påstand om erstatning/oppreisning til etterlate samt tap av førerretten.

Det er satt av tre dager til rettssaken mot sjåføren i Sunnhordland tingrett på Stord i slutten av august.

Artikkeltags