Politiet bøtelegger bilister som varsler om fartskontroll

Politibetjent Nils Tore Eriksen bøtela for få dagers siden en bilist som varslet andre om fartskontroll ved å blinke med lysene. Dette bildet er fra kontroll av påsketrafikken i Samnanger på fredag.

Politibetjent Nils Tore Eriksen bøtela for få dagers siden en bilist som varslet andre om fartskontroll ved å blinke med lysene. Dette bildet er fra kontroll av påsketrafikken i Samnanger på fredag. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Bilisten blinket med lysende for å varsle om kontroll. Da satte politiet på blålys og hentet han igjen.

DEL

Fredag hadde UP kontroll på fylkesvei 7 i Samnanger utenfor Bergen. I tillegg til at 15 ble tatt for høy fart, fem for lav fart og en for mobilbruk, ble også en bilist vinket inn til siden for noe helt annet.

Over sambandet kommer en melding. Betjenten som står ved laseren ber de to betjentene som står i busskuret lengre nede om å vinke en bil inn. Betjenten ved laseren mener en bil har blinket med frontlysene for å varsle møtende trafikk om at politiet står lengre fremme.

Bilisten som blir stoppet blir spurt om han fikk varsel fra møtende trafikk, men hevder at dette ikke er tilfellet. Han får kjøre videre.

FIKK BOT FOR VARSLING

En bilist som gjorde nettopp dette ble tatt på fersken av politiet for få dagers siden. Da ble det bot.

– Det kom en bil mot oss som blinket med lysene, uten å se at vi var politi. Litt lengre fremme var det en patrulje som hadde kontroll, forteller politibetjent Nils Tore Eriksen.

Politiet skjønte fort hva blinkingen dreide seg om. De satte på blålys, snudde og fulgte etter bilen.

– Han godtok forenklet forelegg, og ble bøtelagt med 500 kroner for feilbruk av lys, sier Eriksen.

– Mange gjør dette, men folk bør tenke seg om før de gjør det, sier politibetjent Jan-Terje Brüggen.

FARLIGE FØRERE FÅR FORTSETTE

– Vi kan for eksempel ha tips om en ruset fører, og setter opp kontroll på grunn av det. Slike førere kan representere en stor fare for deg i trafikken, men om den rusede føreren får med seg blinkingen kan den svinge av. Da mister vi muligheten til å ta den farlige bilisten ut av trafikken, og den kan fortsette og utgjøre en stor fare, forklarer Brüggen.

Politibetjentene tror de som varsler på denne måten gjør det som en velmenende handling, uten å tenke over at det kan føre til at de selv er mindre trygge i trafikken.

– DET GIKK OPP ET LYS

– Ønsker man ikke de som kjører for fort, og den faren de representerer, bort fra veien? spør Brüggen.

Bilisten som ble bøtelagt for blinking fikk forklart hvorfor politiet slår ned på denne typen varsling.

– Jeg tror det gikk opp et lys for ham. Han forsto hvorfor slikt ikke er så lurt, sier Eriksen.

Artikkeltags