- Politiet skulle vært ærlig med oss

John Frode Heitmann (22) ble funnet død i Bergen sentrum i vinter, etter å ha vært savnet siden 15. november.

John Frode Heitmann (22) ble funnet død i Bergen sentrum i vinter, etter å ha vært savnet siden 15. november. Foto:

Artikkelen er over 12 år gammel

Det tas for lett på saker der rus er inne i bildet, mener familien til John-Frode Heitmann.

DEL

Den 22 år gamle marinegasten John-Frode Heitmann ble i januar funnet død i Lille Lungegårdsvann. Han hadde da vært savnet siden 15. november.

- IKKE GRUNDIG NOK: Familien reagerer på at det gikk to måneder før de fikk svar på hva som hadde skjedd med 22-åringen. Nå vil familien anmelde politiet til Spesialenheten for politisaker, i forbindelse med letearbeidet som ble gjort. Det skriver nrkhordaland.no i dag.

Grunnen til anmeldelsen er at det for familien har dukket opp mange spørsmål i ettertid, som de gjerne vil ha svar på. Broren til den avdøde marinegasten, Bård Espen Heitmann, sier til BA.no at politiet gav familien inntrykk at det var gjort et grundig søk i Lille Lungegårdsvann første gangen.

Nesten 70 døgn etter forsvinningen, ble 22-åringen funnet død samme sted.

- De har vel ikke innrømmet direkte at det ikke ble gjort grundig nok, men på spørsmål fra journalister har de ikke kunne gi noen gode svar. Politiet har kun dokumentasjon på hvilke klokkeslett søket ble utført på, ikke på hvilken måte det ble gjort, sier Heitmann til BA.no.

- Hadde de vært ærlige med oss med en gang, så kunne Forsvaret startet søk, og kanskje kunne han ha blitt funnet etter noen få dager, sier Heitmann.

FIKK KRITIKK: Til tross for flere leteaksjoner etter den savnede marinegasten, mener familien det er grunn til å stille spørsmål ved politiets arbeid i denne saken.

At John-Frode Heitmann forsvant i forbindelse med en tur på byen, påvirket politiets håndtering, mener broren.

- Det er noe med den holdningen man blir møtt med, og at man føler at de ikke gjør alt de kan. Når politiet hører at en har forsvunnet på fylla, tenker de gjerne selvmord med en gang. Det var noe de insinuerte fra dag én. En annen ting vi har tenkt på er hvorfor vold og sedelighetsavdelingen fikk denne saken, og ikke kriminalavdelingen. Når han blir funnet i vannet, er det rart at han skal ha havnet dit alene, sier Heitmann.

Kort tid etter forsvinningen, kom familien fra Nord-Norge til Bergen. I ettertid har de reagert på måten de ble møtt på.

- Da han var savnet og vi ankom om fredagen, sa at de ikke fikk gjort så mye med letingen på grunn av at det var helg, og at vi måtte vente til mandag. Når han senere ble funnet død en lørdag, fikk vi beskjed om at vi måtte vente til mandag for å få svar. Er det slik vi vil ha det i dette landet? sier Heitmann.

I forrige uke fikk politiet krass kritikk for sin håndtering av nødmeldingen vedrørende en ruset kvinne på Møhlenpris, som én uke senere ble funnet død på samme sted. Kvinnen viste seg å være 19 år gamle Katrine Opsanger Ullestad, som var meldt savnet av familien. Både i byens rusmiljø og i etatene som jobber med rusproblematikk, utløste politiets håndtering av saken sterke reaksjoner.

Bergenspolitiet ville først ikke ta selvkritikk for at de ikke rykket ut da nødmeldingen kom.

- Vi gjorde en adekvat håndtering av situasjonen. Det var ingenting som tilsa at denne kvinnen var i nød, sa visepolitimester John Reidar Nilsen til NTB 27.mai.

Det er senere blitt kjent at politiet vil gjennomgå sine rutiner for håndtering av nødmeldinger, gjennom et samarbeid med Helse-Bergen.

Artikkeltags