Gå til sidens hovedinnhold

Flere gravsteiner veltet: – Det ser ganske rasert ut

Artikkelen er over 4 år gammel

Hærverk på kirkegård på Nesttun.

Torsdag kveld har en politipatrulje samt hundepatruljen rykket ut til Birkeland kirke på Nesttun, hvor flere gravsteiner har blitt veltet.

– Patruljen sier det så ganske rasert ut på stedet. Vi har varslet vakthavende prest og gravplassmyndighetene, og dette vil bli fulgt opp, sier operasjonsleder Morten Kronen i politiet.

Bruker ressurser

Hundepatruljen dro til stedet for å sikre og se etter spor, og Kronen sier de bruker en del ressurser på dette.

– Det er grovt skadeverk det er snakk om, og så er det jo spesielt med gravplasser med tanke på pårørende som skal komme der, og så er det utført skadeverk. Det er ikke bra, sier han.

Gravplassene som er utsatt for hærverk, er den som ligger like ved kirken. Det er en større gravplass like nedenfor, men den skal ikke være berørt.

12-14 graver

Politiet på stedet opplyser at 12-14 graver er rammet, og de mistenker at det har vært flere personer som har deltatt i hærverket.

Det har blitt brukt spade til å grave opp jord fra graver. Denne har politiet sikret seg. Enkelte gravsteiner er knust. Kranser er kastet, lykter er knust, og blomster ligger strødd.

Politiet avsluttet sitt arbeid på stedet i 21-tiden.

– Dette er veldig trist. Det er vondt for alle, spesielt for de som har graver de besøker her, sier Ivar Braut, sogneprest i Birkeland menighet.

Rent hærverk

Inghild Hareide Hansen er gravplassjef i Bergen Kirkelige Fellesråd. Hun synes det hun ser på bildene er et trist syn.

– Dette er rent hærverk. Vi vil reise ut fredag morgen og kartlegge ødeleggelsene og ta kontakt med graveierne, sier hun til BA.

Dersom det er skader på gravminnene, blir det den enkelte graveiers ansvar.

– Vi rydder opp, men vi reparerer ikke, sier Hareide Hansen.

Her kan du melde inn gravskader.

 

Kommentarer til denne saken