Det er lange køer for å få nytt pass

Det er lange køer for å få nytt pass i flere politidistrikter.

Det er lange køer for å få nytt pass i flere politidistrikter. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er håp i Vest, men flere av landets politistasjoner har ikke en eneste ledig time for bestilling av pass de neste to månedene.

DEL

På politiets egne sider for å reservere tid for nytt pass er det bare ved noen få politistasjoner det er ledig time de neste to månedene. På hele Sør- og Østlandet er det flere steder ikke engang mulig å reservere time.

Heller ikke på Vestlandet er det mange ledige timer, mens det i Rogaland tilsynelatende er noe lettere. I Nord-Norge synes ikke situasjonen stort bedre. Verken i Bodø eller Tromsø var det noen ledige timer å oppdrive torsdag ettermiddag.

– Politiet skal yte bedre service overfor publikum, og vi vil derfor anbefale politidistriktene å utvide åpningstidene, også til å gjelde kveldsåpent og eventuelt lørdagsåpent, hvis det er behov for det, skriver seksjonssjef Arne Isak Tveitan i Politidirektoratet til NTB.

– Klarer ikke dekke behovet

Seksjonssjef Heidi Vinsrud i Øst politidistrikt bekrefter at det er press på alle politistasjonene som utsteder pass om dagen. Jevnlig legges det ut nye timer, men de blir raskt revet vekk.

– Det er så stort behov nå at vi ikke klarer å dekke alle som trenger nytt pass. Vi driver og tilsetter flere folk som vi skal ha inn både i Ski, Lillestrøm og Grålum, men det tar litt tid, sier Vinsrud til NTB.

Fra politiets passkontor på Gardermoen er det så langt ikke kommet tilbakemeldinger om økning av reisende som behøver nødpass på grunn av lange ventetider.

Bedre i Vest

Også i Vest politidistrikt er det langt mellom de grønne feltene i passkontorets kalender. Men sjef Kristi Fürstenberg i forvaltningsseksjonen forklarer det med at ledige timer legges ut etter hvert som kapasiteten ved passkontorene endres.

– Mange legger nok ut en grunnstamme av ledige timer. Etter hvert som vi vet hvor mange vi har på jobb, fyller vi på etter hvert når vi kommer framover i kalenderen, sier Fürstenberg.

Hun sier det er ledig kapasitet i nesten hele Vest politidistrikt kommende uke, så folk som behøver nytt pass, kan bare komme.

– Det er ingen utfordringer nå, men det blir nok litt mer trykk når vi kommer til april og mai, sier hun.

Lørdagsåpne passkontor

Politidirektoratet har anbefalt distriktene å utvide bestillingstidene for bestilling av pass på nett fra 30 til 60 dager, noe flere av distriktene har gjort. Oslo, som også dekker Asker og Bærum, opererer med timebestilling 60 dager fram i tid. Det har ikke tatt av for pågangen.

– Vi opplever til tider stor pågang/etterspørsel etter time for pass, noe som kan resultere i at det ikke er noe ledig. Nettsiden fungerer optimalt, men det er til tider ingen tilgjengelige timer, sto det på bestillingssiden torsdag.

Pressesjef Unni Grøndal sier de i Oslo politidistrikt er i ferd med å ansette flere medarbeidere, og at åpningstidene vurderes, inkludert å ha lørdagsåpne passkontor. Hun sier de legger ut nye timer hver fredag, og at oversikten oppdateres fortløpende.

– Vi opplever at det er stor pågang på timebestilling ved våre passkontor i Oslo politidistrikt. Vi forsøker så godt det lar seg gjøre å imøtekomme denne etterspørselen, sier hun.

Artikkeltags