Politikere delte ut penger

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Samnanger Frp delte ut femtilapper for å sanke stemmer.

DEL

– Vi delte ut mellom 1500 og 2000 kroner, forteller Karl Bård Kolbotn i Samnanager Frp.

PROTEST MOT BOMPENGER

Aksjonen er en protest mot det partiet mener er alt for høye bompengesatser.

– Bakgrunnen for at vi gjorde dette stuntet er at folk her i kommunen må betale bompenger på alle kanter. Skal man til Hardanger, Kvam eller Bergen så må man betale bompenger, sier Kolbotn.

– Hvor kommer disse pengene fra?

– Synes du det er interessant? Jeg synes ikke det er så viktig. Det som er viktig er at bompengene er en ekstra skatt som pålegges de som har minst. Dette er en pendlerkommune, og det er mange familiefolk som reiser mye.

Han forteller at han har opplevd at folk har flyttet til Samnanger fra nabokommuner for å betale litt mindre i bompenger.

Pengene ble delt ut i Tysse, og stuntet varte i rundt 20 minutter. Partiet hadde satt opp en provisorisk bompengestasjon. Inni satt det folk som delte ut partiprogram og femtilapper til forbipasserende bilister. I følge Kolbotn er det ingen andre av Frps lokallag som har hatt det samme stuntet.

– Det hører sammen med at vi er det fylket i landet der man må betale mest i bompenger, forteller Kolbotn.

– KJØPER STEMMER

Johnny Håvik fikk vite om stuntet fra en kamerat.

– Jeg fikk se programmet og femtilappen. Jeg synes det virker som et forøk på å kjøpe stemmer, forteller Håvik.

Han er leder i Kvinnherad AUF, og synes ikke det er en ok måte å drive valgkamp på.

– Det er ikke bra uansett hvilket parti man tilhører. Man burde heller overbevise velgerne sine ved hjelp av de sakene man er opptatt av. Ikke bruke penger, sier han.

– FOLK LIKTE STUNTET

Kameraten som mottok programmet vil ikke stå frem med navn.

– Jeg synes det er litt rart. Det kan jo virke som de prøver å kjøpe stemmer, men jeg tror ikke noen lar seg påvirke av en femtilapp, sier han til BA.

Kolbotn mener de fleste bilistene som opplevde stuntet, likte det.

– Det var vel kanskje en eller to biler som ikke ville ta imot, men alle de andre syntes det var positivt. Sånn er det alltid. Noen synes slike ting er kjekt, noen gjør det ikke. Jeg synes overhodet ikke at det er å kjøpe seg stemmer, sier han.

Han påpeker at Norge er et fritt land, og at folk kan stemme akkurat hva de vil.

– INGEN BINDINGER

Helge Andrè Njåstad, ordfører i Austevoll, var med på å dele ut pengene. Han synes ikke det er en problematisk måte å sanke stemmer på.

– Så lenge det er et ubetydelig beløp, og det ikke følger noen bindinger med, synes jeg ikke det er noe problem, sier han til BA.

– Pengene kommer nok fra lokallaget til Frp i Samnanger, sier Njåstad.

I 2007 hevdet velgere i Drammens rusmiljø at de ble forsøkt kjøpt mot penger og kebab i valgkampen av lokale Ap-politikere. Det ble imidlertid avvist av Arbeiderpartiet.

Artikkeltags