Onsdag sa Arbeiderpartiet nei til regjeringens forslag til ny fraværsgrense i skolen. Fra før har Venstre, Krf, SV og Senterpartiet varslet at de ikke kommer til å støtte forslaget. Regjeringspartiene Høyre og Frp var derfor avhengige av et rungende «ja» fra Arbeiderpartiet. Det fikk de altså ikke.

Arbeiderpartiet har ventet lenge med å si sin mening om saken, men ifølge leder av AUF i Hordaland, Benjamin Jakobsen, har partiet hele veien blitt pushet mot et «nei» av sin egen ungdomsorganisasjon.

– AUF har hele veien jobbet tett opp mot partiet. At Arbeiderpartiet nå sier nei viser at den harde jobben vi har lagt ned gir resultater, sier Jakobsen.

– Dere tar altså æren for at Ap sier nei?

– Det er ingen andre enn AUF som kan ta æren for dette. Vi har utfordret partiet på alle møter, og presset dem hardt. Jonas (Gahr Støre) ble også utfordret da han var i Bergen forrige helg, sier Jakobsen.

Annerledes strategi

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens forslag til ny fraværsgrense, hvor mer enn ti prosent fravær i et fag medfører stryk, har fått elever rundt om i hele landet til å rase. Det har vært avholdt diverse elevaksjoner og streik.

I AUF i Hordaland valgte man å ikke delta på disse aksjonene.

– Vi valgte å gjøre ting på en annen måte. Vi visste at Arbeiderpartiet kom til å bli avgjørende, derfor var det viktigste for oss å overbevise partiet i stedet for å kritisere regjeringen, forteller lederen.

Dårlig trekk

Til neste år er det stortingsvalg, og de aller fleste elevene ved videregående skoler i Norge skal avgi sin stemme for første gang.

– Om man ser denne saken i et valgkamp-perspektiv, så har det ikke vært et godt sjakktrekk av regjeringen, mener Jakobsen.

Men AUF-lederen er enig med regjeringspartiene om at fraværsregelen må gjøres noe med.

– Vi må erkjenne at vi har utfordringer når det gjelder fravær i skolen, som vi må gjøre vårt ytterste for å få ned. Derfor vil vi i AUF jobbe for tiltak som vil motivere elevene fremfor å straffe dem, slik regjeringens forslag la opp til, sier Jakobsen.