Gå til sidens hovedinnhold

Melder overgang fra Miljøpartiet De Grønne til SV

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det har vært en ukultur i organisasjonen over tid.

To representanter og to vararepresentanter i Bergen bystyre melder overgang fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) til SV.

Representantene er Randi Amundsen og Diane Berbain, og vararepresentantene er Fredrik Sundt Breien og Janet Wiberg.

De kommer fra mandag av til å være en del av SVs bystyregruppe. Dette betyr at SV blir det tredje største partiet og at det vil bli rødgrønt flertall i bystyret.

Miljøpartiets representasjon i bystyret blir halvert fra fire til to representanter.

Amundsen og Berbain blir nå SV-representanter i henholdsvis komite for helse og sosial og komite for finans, kultur og næring.

Berbain er kritisk til måten MDG har utviklet seg de siste årene.

– Vi har opplevd at MDG har beveget seg fra der partiet var da vi gikk inn i det. Det har tatt et langt skritt til høyre, i retning et «blågrønt» standpunkt. Vi går til SV fordi vi ønsker å jobbe med et mer helhetlig politisk prosjekt, der fattigdomsbekjempelse, feminisme, skole, og helse er en integrert del av miljøsaken. I MDG har vekstkritikk og solidaritet fått mindre vekt, og markedstenkning har blitt mer fremherskende.

– Nødvendig

Amundsen forklarer overgangen slik:

– Å melde seg ut av MDG er ikke et lett valg, men vi har likevel kommet frem til at dette er riktig å gjøre nå. Først og fremst handler dette om politikk, men det har også vært en ukultur i organisasjonen over tid, som ikke har blitt håndtert skikkelig av partiet. Det har til tider vært unødig krevende å konsentrere seg om det politiske arbeidet, og nå er vi kommet til et punkt hvor vi finner det nødvendig å forlate partiet.

Oddny Miljeteig, gruppeleder for SV i Bergen, ønsker de to nye representantene velkommen til SV.

– Vi ønsker de nye medlemmer velkommen med åpne armer, og ser frem til å jobbe sammen med dem. Vi kjemper for de samme politiske sakene, og jeg vet at Randi og Diane vil være en formidabel hjelp i SVs arbeid i Bergen bystyre.

Ukultur over flere år

Undet et pressemøte mandag formiddag beskriver både Amundsen og Berbain en tilværelse i MDG hvor frustrasjonen til tider har gått utover det politiske arbeidet.

– Tiden var overmoden for et skifte, sier Berbain til et samlet pressekorps, og hevder det hersker en nasjonal ukultur i partiet.

Nøyaktig hva de legger i ukultur vil ikke de to utdype.

– Men det handler ikke om noen metoo-sak, forsikrer Berbain.

Amundsen forteller at de flere ganger har forsøkt å gi beskjed om ukulturen, og synes ikke partiet har håndtert tilbakemeldingene spesielt godt.

– Er dere ikke redde for å kaste slør over problematikken ved å ikke være klarere på hva ukulturen går på?

– Vi vil ikke begynne med skittentøyvask i mediene. Dette involverer mange mennesker.

Ensporet politikk

Generelt beskriver både Amundsen og Berbain en partiorganisasjon som ikke er spesielt god til å ta imot kritikk.

– Partiet er ikke rigget for å håndtere uenigheter og motta kritikk, sier Berbain.

Hun understreker at kritikken ikke er rettet mot gruppeleder Sondre Båtstrand, men i større grad mot partiorganisasjonen og ledelsen sentralt.

Amundsen forteller at ukulturen har vart over år.

Hun har de siste årene sittet i Komite for helse og sosial for MDG og er spesielt opptatt av helsepolitikk. Derfor har hun reagert på miljøpartiets politikk og strategiske valg.

– Jeg mener god miljøpolitikk må handle om å utvikle et bærekraftig samfunn. Da må alle politikkområdet med, sier Amundsen, som har følt seg ganske alene om å jobbe med helsepolitikk i partiet.

Konfliktpreget parti

Gruppeleder for MDG i Bergen Sondre Båtstrand sier til BA at han skjønner hva det er snakk om når hans to tidligere partifeller snakker om en ukultur.

– Det kom ikke fullstendig ut av det blå for meg, sier han om utmeldelsene.

Gruppelederen håper utmeldelsene er noe som blir tatt på alvor i partiet, og håper det kan bygges en partikultur som gjør at representanter som Berbain og Amundsen føler seg velkomne.

BA fikk opplysninger om saken i går. Alle sentrale i spillet i SV og MDG nektet å snakke med BA tross gjentatte oppfordringer.

Representantene som melder overgang hadde ikke engang orientert MDG før i dag. Verken fylkesleder Natalia Golis eller leder i Bergen, Daniel Prestø-Økland, hadde oversikt over situasjonen.

– Derfor kan jeg ikke kommentere den, sa han til BA søndag.

Fortsetter samarbeidet

Natalia Golis sier til BA mandag morgen at hun er nødt til å få oversikt over situasjonen, og henviser til partiet sentralt.

Det unge partiet har vokst sterkt siste årene, men også vært ridd av konflikter både på personlig og politisk nivå. For dem som melder overgang nå, ble  den totale situasjonen uakseptabel.

– MDG opplever internt en grøft som blir større mellom topp og bunn i partiet, sier Berbain.

Samtidig beskriver Amundsen et parti som samler politikere fra både høyre og venstresiden, som først og fremst er enige om klimapolitikken.

Gruppeleder i Arbeiderpartiet i Bergen, Rune Bakervik, sier til BA at rødgrønt flertall ikke endrer noe for Arbeiderpartiets del.

– Vi har en plattform og et samarbeid som vi er veldig godt fornøyd med. Det vil vi fortsette med.

Overrasket

MDG sentralt skriver i en pressemelding at de først ble kjent med at de to bystyrerepresentantene melder seg ut av partiet gjennom media mandag morgen.

– Det kom overraksende på oss. De synes vi er synd. Vi har hørt rykter og prøvd å få Berbain og Amundsen i tale uten å lykkes, sier partisekretær Lars Gaupset i pressemeldingen.

Han opplyser samtidig at han ikke kjenne seg igjen i påstandene om at det hersker en ukultur i partiet.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i det, men må ta innover meg at de opplever det slik. Vi er kjent med at det har vært samarbeidsproblemer i bystyregruppen og det er satt inn mye ressurser på å forsøke å løse det.

Kommentarer til denne saken