– Det føles som om jeg har vært gjennom en kvern

ETTERTENKSOM: Trude Drevland sier hun er blitt mer ettertenksom etter skandalene. Nå ser hun til å kjempe for fire nye år som ordfører i Bergen. FOTO: VIDAR LANGELAND

ETTERTENKSOM: Trude Drevland sier hun er blitt mer ettertenksom etter skandalene. Nå ser hun til å kjempe for fire nye år som ordfører i Bergen. FOTO: VIDAR LANGELAND

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Jeg er blitt mer ydmyk og ettertenksom. Det er sikkert ikke skadelig.

DEL

Det sier ordfører Trude Drevland (68) til BA.

I dag tropper hun opp på Rådhuset etter mer enn to måneders sykmelding.

– Jeg er kjempeklar, og gleder med veldig, sier Drevland.

Nå – etter dette intervjuet – håper hun at hun kan legge saken bak seg og konsentrere seg om ordførergjerningen og om valgkampen.

Les også: Trude Drevland er friskmeldt

Svært personlig

Det var 5. juni at Trude Drevland ble sykmeldt. Ti dager senere – 15. juni – holdt hun en svært personlig redegjørelse for sin håndtering av Viking Star-saken på en fullsatt pressekonferanse i Rådhuset.

Hun leste opp et manus, men ville ikke svare på spørsmål.

Som kjent har Drevland fått kraftig kritikk for sin opptreden i forbindelse med den storstilte skipsdåpen på Vågen i Bergen 17. mai. Hun ble påspandert cruise og fløy i en luksusjet til Venezia i Italia.

I etterkant kom det frem at ordføreren hadde snakket usant og lagt lokk på noen av hendelsene i denne saken.

– I redegjørelsen la jeg meg langflat. Det gjør jeg fortsatt. Jeg hadde ikke holdt en slik redegjørelse om jeg ikke hadde sett at jeg tok kraftig feil. Jeg har tatt sterk selvkritikk. Men jeg har ikke brukt av samfunnets penger, og heller ikke hatt egen vinning. Jeg tenkte på hva som er bra for Bergen.

– Du er igjen ordførerkandidat for Høyre. Ville du eller partiet plassert deg der dersom denne saken hadde kommet opp før valglisten ble innlevert?

– Ja, det tror jeg. Jeg tror ikke Høyre har noen annen mening heller. Det må være lov å trå feil, å vise sårbarhet og be om tilgivelse. Det må gå an å bli ferdig med en sak og gå videre. Jeg har begått en dumhet, men politiet har tross alt slått fast at det ikke er gjort noe straffbart.

Drevland ser mer opplagt ut enn på lenge. Hun er kledd i svart, med lilla jakke. Huden er brun, brillene er svarte.

HILSER: Hasan Dagdelen fikk ødelagt kafeen av en ruset kvinne. En innsamlingsaksjon ordnet skadene. Trude gratulerer med «ny» kafe.

HILSER: Hasan Dagdelen fikk ødelagt kafeen av en ruset kvinne. En innsamlingsaksjon ordnet skadene. Trude gratulerer med «ny» kafe.

 

«Dyr i drift»

I hele sommer har hun vært en snakkis rundt kafébordene. Hun er beundret, men også kritisert for hennes særegne stil.

– Jeg er blitt kalt mye, men jeg går ikke rundt og husker slikt. Jeg forstår ikke at noen kan beskrive andre slik, sier hun.

Etter at mannen ble anklaget og nå har fått en rettskraftig dom for underslag, ville noen ha det til at hun var problemet.

– Det ble hevdet du var for «dyr i drift». Hva sier du til slikt?

– Sier de det?

Hun tenker seg om – tilsynelatende litt rystet.

– Jeg har tjent mine egne penger siden jeg var barn. Jeg kan ikke forholde meg til sånt.

I redegjørelsen 15. juni er første og eneste gang hun kommentert saken mot sin mann.

Hun kommer ikke til å gjøre det flere ganger, slår hun fast.

Raushet og forståelse

Hun forteller heller den andre historien, om den enorme støtten hun har mottatt i avisens leserbrevspalter, på Facebook og i byens gater.

– Bergenserne har mest av alt møtt meg med en raushet og en forståelse som varmer og imponerer meg. Jeg opplever også at folk jeg treffer nå har lavere terskel for å fortelle om egne utfordringer. Min «sak» er spesiell, men det er ikke spesielt for folk å ha problemer. Veldig mange vil snakke med meg om dette. Det er lærdom i det også. Dette livet er som kjent ikke for pingler.

– Hva har du gjort i disse to månedene?

– Jeg har gått mye på Fjellsiden. Jeg har vært sammen med barn, barnebarn og resten av familien. Og jeg har gjort ting jeg ellers ikke har tid til. Jeg synes det er veldig flott å treffe folk, særlig de unge.

FARGERIK: – Jeg blir kalt eksentrisk, men jeg orker ikke å ta det negativt, sier ordføreren

FARGERIK: – Jeg blir kalt eksentrisk, men jeg orker ikke å ta det negativt, sier ordføreren

Trakk kølapp på Nav

Hun har vært tre dager på ferie i København også.

– Som sykmeldt søkte jeg Nav om tillatelse, slik man skal gjøre. Jeg dro bort på Nav-kontoret og trakk kølapp. Han som tok imot meg så litt sjokkskadet ut, men det gikk fort over. Et par dager senere fikk jeg tillatelsen i posten.

Hun kan ikke huske sist hun var sykmeldt.

– Er det slitsom å bevege seg ute når alle vet hvem du er?

– Nei. Jeg kan jo bare holde meg inne om det blir slik. Men det ligger ikke for meg å være hjemmeværende.

– Hvordan vurderer du deg selv som ordfører?

– Det må andre svare på. Jeg føler meg sikker på at bergenserne vil lage et regnestykke der totalen er viktigst.

PÅ NAV: – Han som tok imot meg så litt sjokkskadet ut, sier Trude Drevland. Hun søkte om tillatelse til å dra utenlands mens hun var syk.

PÅ NAV: – Han som tok imot meg så litt sjokkskadet ut, sier Trude Drevland. Hun søkte om tillatelse til å dra utenlands mens hun var syk.

– Og da kommer du godt ut?

– Det skal jeg ikke ha sagt.

– Frykter du at denne saken vil bli brukt i valgkampen?

– Jeg er ikke fremmed for at det, men jeg vet ikke hvor lurt det er å bringe saken frem.

– Føler du at pressen har vært for hard mot deg?

– Nei, jeg vil ikke finne på å så si at pressen er urettferdig. Jeg kan være fornøyd eller misfornøyd, men det meddeler jeg ikke offentligheten. Pressen har sitt samfunnsansvar som dere skal skjøtte. Jeg har mitt.

Vil ha rådgiver

Da hun ble valgt som ordfører for fire år siden, vakte det oppsikt at hun valgte å ikke skaffet seg rådgiver, men heller brukte pengene på taleskriving.

Drevland har ingen problemer med å forsvare sin taleskriver, men konklusjonen er endret.

– Jeg kommer til å velge annerledes dersom jeg blir valgt nå. Jeg kommer helt klart til å skaffe meg rådgiver.

– Du har en imponerende energi. Hvor tar du den fra?

– Det vet jeg ikke, men vi var en gang fire søsken. Da vi alle snakket sammen måtte vi ha ordstyrer. Energien kan jo komme hjemmefra. Jeg blir kalt eksentrisk også, men jeg orker ikke å ta det negativt.

Hun er så klar for å gå på jobben.

– Og vet du hva jeg skal først i morgen? Jo, på NHH. De nye studentene kommer, og dagen etter skal jeg tale til de nye på UiB. Gu' som eg gleder meg til å treffe ungdommen, sier Melbu-damen på litt hjelpeløst bergensk.

Så jubler hun:

– Nå starter alt; studentene, valgkampen – og jobben!

Artikkeltags