Han ruver i kirkehistorien

Per Lønning under en demonstrasjon foran Stortinget i 2008. Arkivfoto:Lise Åserud / NTB scanpix

Per Lønning under en demonstrasjon foran Stortinget i 2008. Arkivfoto:Lise Åserud / NTB scanpix

Artikkelen er over 3 år gammel

- Med stor selvbevissthet, glød og oppvakthet ruvet Per Lønning i vår nyere kirkehistorie, sier domprost Jan Otto Myrseth i Bergen til BA. Nå er den tidligere Bjørgvin-biskopen død, 88 år gammel.

DEL

Myrseth fikk selv en flott personlig hilsen i posten fra den pensjonerte biskopen da han ble utnevnt til domprost i 2010.

Per Lønning regnes som en av Den norske kirkes aller betydeligste og mest markante profiler i annen halvdel av 1900-tallet.

Han var biskop i Borg og Bjørgvin bispedømmer, professor i Oslo og Strasbourg og stortingsrepresentant for Høyre fra 1958 til 1965. Han skrev rundt 50 bøker i sin karriere og hadde doktorgrad både i teologi og idéhistorie.

- Jeg har selv aldri hatt Lønning som biskop, men traff ham flere ganger. Han var usedvanlig gløgg og oppvakt. Mange omtaler ham med glød i blikket når de forteller om hvordan det var å jobbe sammen med ham, sier Myrseth til BA.

Domprost Jan Otto Myrseth sier Per Lønning ruver i norsk kirkehistorie.

Domprost Jan Otto Myrseth sier Per Lønning ruver i norsk kirkehistorie. Foto:

Teolog som 21-åring

Allerede som 21-åring tok Per Lønning teologisk embetseksamen ved Menighetsfakultetet med innstilling til Kongen. Han disputerte for den teologiske doktorgrad ved Universitetet i Oslo 27 år gammel på en avhandling om Søren Kierkegaards kristendomsforståelse. Fire år senere tok han den filosofiske doktorgrad samme sted på en avhandling om Blaise Pascal, ifølge NTB.

Per Lønning ble medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 1978 og av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab fra 1987.

Per Lønning var biskop i Borg fra 1969 til 1975, da han gikk av i protest mot abortloven. I 1987 ble han biskop i Bjørgvin, en jobb han hadde til 1994. Han har vært professor i kristendommens idéhistorie ved Universitetet i Oslo og forskningsprofessor ved Det økumeniske forskningssenter i Strasbourg.

Han ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 2001.

Per Lønning var broren til politikeren Inge Lønning, som også representerte Høyre på Stortinget. Inge Lønning døde i 2013.

– Paradis fordrer overgivelse

I et intervju med Dagen i 2015 svarte han dette på spørsmål om hva han mente om utviklingen i Den norske kirke.

– Jeg er ikke ubetinget lykkelig. Enhver avisleser vet hva slags stormvær Kirken er ute i. Vi ser også, til forferdelse, at mange av dem som fører ordet på Kirkens vegne og skulle rope ut det radikale frelsesbudskapet, ofte gjør omveier og dreier utenom, sa han ifølge NTB.

Han mente at Kirken ikke burde gå inn for å gjøre verden mer utrivelig og skremmende enn den er.

– Men det nytestamentlige evangelium levner ingen tvil om at vi må gi oss selv hen til ham som ga seg selv for alle. Veien til paradis går gjennom overgivelse av ens eget jeg.

Parodier og salmer

Per Lønning deltok ofte i det offentlige ordskiftet, både på TV og aviser. Det var sjelden tvil om hvor han sto.

Med sin karakteristiske fremtoning har han vært et takknemlig objekt for parodier.  Ikke minst har Trond Kirkvaag funnet mye materiale hos Lønning.

Den tidligere biskopen har skrevet og oversatt en rekke salmer, og er representert i Norsk salmebok 2013 med fem egne tekster og ti oversettelser, ifølge Wikipedia.

Artikkeltags