Asylstrømmene gir Frp dobling i Bergen

Her står nyankomne Syria-flyktninger utenfor mottaket som er laget til på CCB-basen på Ågotnes og skuer utover det store symbolet på Norges fremste inntektskilde.

Her står nyankomne Syria-flyktninger utenfor mottaket som er laget til på CCB-basen på Ågotnes og skuer utover det store symbolet på Norges fremste inntektskilde. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Innvandringskritikeren Petter Eltvik (61) tok uventet over lokallagsledelsen i Frp i starten av november. Nå har partiet doblet oppslutningen sin etter katastrofevalget i høst.

DEL

– Jeg var på en debatt om flyktninger og innvandring på Universitetet på lørdag, og jeg «senser» at mange ser at den politikken som Frp har stått for på det området faktisk er veldig bra for landet. Vi har fått mye tyn for vår holdning til innvandring, men når realitetene er her tar folk det innover seg, sier Eltvik til BA.

Opp fra 8,7 prosent

Frp øker fra 8,7 prosents oppslutning ved valget til 15,6 prosents oppslutning på BAs måling.

Det er ikke bare Eltvik selv som setter oppgangen i sammenheng med flyktningsituasjonen, som nå også har nådd våre breddegrader. Det gjør også Knut Weberg i InFact, som har gjort målingen for BA.

– Kan man si at flyktningsituasjonen kom litt sent for Frp, med tanke på valgresultatet?

– Satt på spissen kan man det. Frp pleier å være veldig sterke mellom valg. De har oftest ikke klart å time stemningsbølgene de rir på godt nok. Husk at det er nå stemningen fullstendig har snudd, sier Weberg og føyer til:

– Det er ikke mange måneder siden melodien var at folk ville åpne sine hjem, Petter Stordalen sine hotell, og Carl I. Hagen fikk så det sang for sine innvandringskritiske utspill.

Bakgrunnstallene viser at nesten hele økningen til Frp skjer i form av mannlige velgere.

Gretne? Gamle gubber

22 prosent av de mannlige velgerne ville stemt Frp, mot 9,2 prosent av kvinnene.

I tillegg står Frp sterkest blant dem som er over 65 år, og mye sterkere i drabantbydelene enn i sentrumsbydelene Bergenhus og Årstad.

Bergen Frps leder Petter Eltvik sier at han må være forsiktig med å svare på hvor mange flyktninger han mener det eventuelt er forsvarlig å ta imot i Bergen.

Det er ikke mange måneder siden melodien var at folk ville åpne sine hjem, Petter Stordalen sine hotell, og Carl I. Hagen fikk så det sang for sine innvandringskritiske utspill.

Knut Weberg, InFact, om stemningen som har snudd.

– Men samtidig er det noe vi vil diskutere internt. Jeg ønsker meg en trygg by, og flyktningstrømmen kan ha en effekt på kriminalitetsutviklingen i Bergen.

– Det er dimensjoner ved dette som også går på sikkerhet, i vår fredelige by, supplerer Frp-sjefen.

Trykk på bildet for å forstørre.

Han inntok lederposisjonen som følge av et opprør blant seniorgrupperingen i Bergen Frp.

Opprøret fikk fotfeste også som følge av et dårlig valgresultat.

– Valget var katastrofalt. Men nå er det folk som er positive til at partiet har fått et nytt styre som vil bringe partiet tilbake til kjerneverdiene. Jeg tror det vil sørge for at velgerne kommer tilbake til oss, erklærer Eltvik.

Ap tilbake

Ap går tilbake holdt opp mot valgresultatet. Frp tar imot fire prosent av velgerne som sier de stemte Ap i høst.

Høyre mister også velgere til Frp, som knapt lekker noen i det hele tatt.

Byrådsleder Harald Schjelderup sier at han er fornøyd med målingen, tatt i betraktning at valgresultatet var historisk godt.

– At Frp øker har helt klart med flyktningsituasjonen å gjøre, sier byrådslederen.

– Så har du tenkt å spisse innvandringsretorikken for å få velgerne som har gått til Frp tilbake?

– Nei, det vil jeg ikke. Det er gjort et stort og bredt forlik på Stortinget om asylpolitikken, der alle unntatt SV og MDG er med. Det betyr at det bred enighet om hvordan vi skal håndtere det som er en veldig krevende situasjon. Jeg har forståelse for at mange bergensere føler seg utrygge, men dette skal vi klare på en god måte, sier han.

Artikkeltags