Gå til sidens hovedinnhold

Frp-profil ville ha en «etnisk norsk» leder av 17. mai-komiteen i Oslo

Artikkelen er over 3 år gammel

Da varaordfører Kamzy Gunaratnam ble ny leder av 17. mai-komiteen i Oslo, spurte Frps Inger-Marie Ytterhorn hvorfor stadig innvandrere får dette vervet.

Mange gratulerte Kamzy Gunaratman (Ap) med utnevnelsen etter at den ble gjort kjent på Facebook lørdag formiddag, skriver Aftenposten. Men en av dem som reagerte kom ikke med gratulasjoner.

– Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17. mai-komiteen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til akkurat dette vervet?, lød innlegget til Inger-Marie Ytterhorn.

Ytterhorn er tidligere stortingsrepresentant fra Hordaland for Fremskrittspartiet og var medlem av Nobelkomiteen fram til årsskiftet. Før det var hun i en årrekke aktiv i lokalpolitikken i Bergen.

Jensen tar avstand

Innlegget vakte oppsikt og flere kalte utsagnet rasistisk. Ytterhorn svarte søndag formiddag med at hun har tiltro til Kamzy Gunaratman, men at det for henne virker mer naturlig at en etnisk nordmann og helst en Oslo-borger leder 17. mai-komiteen.

Varaordføreren selv fastslår overfor avisen at utsagnet fra Ytterhorn er rasistisk:

– Hun sier rett ut at en med etnisk norsk bakgrunn er bedre skikket enn meg til å lede en komité. Det er rasisme.

Partileder Siv Jensen i Fremskrittspartiet tar fullstendig avstand fra Ytterhorns kommentarer.

– Jeg tar avstand fra denne kommentaren og er sterkt uenig med Inger-Marie Ytterhorn. Kommentaren er grov og langt over streken. Jeg synes ikke den representerer Inger-Marie Ytterhorn slik jeg har kjent henne i mange år, sier Frp-leder Siv Jensen til Aftenposten.

Støre: Splittende og krenkende

Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller kommentaren både rasistisk og krenkende.

– Gang på gang ser vi at Frp-ere kommer med splittende og polariserende kommentarer. Vi kan ikke trekke på skuldrene og bli vant til slike kommentarer. Vi må si ifra hver gang at dette ikke hører hjemme i norsk politisk debatt. Jeg etterlyser Siv Jensen. Hun må ta ett oppgjør med slike holdninger i sitt eget parti, sier Støre i et Facebook -innlegg.

Han påpeker at Høyres strategi om å ansvarliggjøre Frp i regjering, ikke virker.

– Splittende og krenkende ytringer blir fremført med større autoritet når det kommer fra medlemmer av et regjeringsparti.