– Jeg er ikke kronprins

Gardermoen  20190504.
Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug og Terje Søviknes på FrPs landsmøte 2019 på Gardermoen lørdag. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Gardermoen 20190504. Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug og Terje Søviknes på FrPs landsmøte 2019 på Gardermoen lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Når Sylvi Listhaug og Terje Søviknes søndag velges til Frps nye nestledere, er arverekken klar: – Jeg er ikke kronprins, men Sylvi kan bli leder, sier Søviknes.

DEL

Søndag blir de to etter alle solemerker klappet inn som henholdsvis første og andre nestleder på Frps landsmøte på Gardermoen. Men det plager ikke Søviknes at det er 41 år gamle Listhaug som løftes frem som Siv Jensen mest sannsynlige arvtaker, og ikke ham.

– Jeg ser ikke på funksjonen som andre nestleder som noe springbrett. Jeg har ingen tanker eller ambisjoner om å aspirere i den retning, sier Søviknes til NTB.

– Hvorfor ikke?

– Det er jo noe med alder. Jeg fylte nettopp 50, og det kommer jo hele tiden nye friske krefter til. Det tar tid for en partileder å bygge seg opp og få den tilstrekkelig tyngden, mener den mangeårige Os-ordføreren og tidligere olje- og energiministeren.

Blytunge målinger

Frps tilsynelatende ubestridte kronprinsesse og nyslåtte eldreminister, Sylvi Listhaug, løper på sin side fra intervju til intervju.

– Det er utrolig å tenke på hvilken reise jeg har hatt siden jeg var på mitt første FpU-møte i 1998, minnes hun overfor NTB. Drøyt 20 år senere står hun helt først i partiets arverekkefølge.

Det innebærer blant annet at hun i valgkampen vil få en sentral rolle i å forsøke å løfte partiet fra blytunge meningsmålinger helt ned på 10-tallet.

– Det et bare å brette opp ermene, sier Listhaug, som lister opp kjente saker som eiendomsskatt, eldreomsorg, bompenger og ikke minst innvandring og integrering som Frp skal fokusere på i valgkampen.

Vil løfte lokale saker

Søviknes sier hans viktigste rolle som nestleder blir å løfte lokalpolitikken tydeligere inn i partiledelsen og drive organisasjonsbygging.

– Det å ha en nestleder som ikke sitter i regjeringsapparatet, gjør at vi av og til kan være litt tydelig på partiets vegne inn mot rikspolitiske saker, fastslår Søviknes, som for snart 20 år siden brått måtte trekke seg fra alle rikspolitiske verv da at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig jente på et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

– Jeg har sagt mye om den hendelsen tidligere. Det er klart at jeg gjorde en feil, og jeg har beklaget det veldig sterkt.

Da Søviknes gikk inn i regjeringen som olje- og energiminister i 2016, blusset saken opp igjen. På spørsmål om han frykter det kan skje på nytt når han blir nestleder, svarer han:

– Jeg har måttet lære meg å leve med det. Det har blitt satt punktum mange ganger i den saken, det er tross alt 18 år siden.

Avviser kampvotering

Ifølge Aftenposten murres det i Frp over at samferdselsminister Jon Georg Dale verken er innstilt som ny nestleder eller til sentralstyret.

Selv sier Dale at han ikke er skuffet over å ikke bli innstilt.

– Nei, jeg har ikke brukt mye energi til å prøve å kjempe meg til en slik plass. Jeg opplever at den viktigste jobben jeg skal gjøre for Frp de nærmeste årene, er å bygge mer vei og å få ned bompengene. Det er en relativt stor oppgave, sier han til NTB.

Dale har allerede varslet at han ikke vil stille til kampvotering noen av posisjonene dersom noen skulle stille benkeforslag om hans kandidatur.

– Vil ikke dette svekke dine sjanser som en potensiell fremtidig leder?

– Punkt én er nei, jeg opplever ikke det, og punkt to: Det å lage et lederspørsmål når vi har en fantastisk leder som ingen av oss ønsker å bytte ut, er bare tull, sier Dale.

Artikkeltags