Gå til sidens hovedinnhold

Han skal lede SVs valgkamp

Artikkelen er over 5 år gammel

41-åringen er kjent for å harselere med politiske motstandere på sosiale medier. Nå skal danske Mikkel Grüner (41) lede Bergen SV gjennom valgkampen.

Onsdag ble det kjent at Oddny Miljeteig (60) har kreft og må stå over valgkampen.

Mikkel Grüner er andrekandidaten for Bergen SV som nå blir kastet inn i valgkampsirkuset i rollen som Miljeteig skulle fylle. 

– Hvordan blir det for deg?

– Det blir spesielt, jeg må stå mer i front enn det jeg hadde forventet. Vi har ikke én politiker som kan erstatte henne hos oss. Men vi har et sterkt lag og en god organisasjon, grunnen til det er Miljeteig. Vi har gledet oss til å drive valgkamp med Oddny, nå får vi drive valgkamp for henne i stedet.

Han forteller at han ble bekymret og redd da han fikk beskjed om Miljeteigs sykdom.

– Men hun er sterk, og jeg stoler på at hun blir frisk som en fisk.

Kaller politiske motstandere inkompetente

Les også

Oddny Miljeteig (60) har fått brystkreft

Grüner er en relativt ukjent politiker i Bergen, kanskje mest kjent for å harselere med politiske motstandere i sosiale medier. Han har tidligere hatt en humoristisk spalte i BA kalt «Mikkels horoskop fra sist uke».

Grüner har vært politisk nestleder i Bergen SV. Det siste året har han fungert som leder da Gina Barstad har vært ute i permisjon.

Nå har han sagt fra seg alle verv, og satser alt på å bli bystyrerepresentant. Grüner skal overta etter Tina Åsgård som har sagt nei til gjenvalg.

Han skal lede SVs valgkamp

Under SVs landsmøte i mai hadde BA et større intervju med 41-åringen som er samboer med Sara Bell, leder i Fagforbundet Bergen.

– Bergen er en by som jeg elsker, men det er også en by med store utfordringer. Vi har altfor mange ledere som jeg vil definere som ubrukelige, inkompetente tullinger, sa Grüner den gangen, vel vitende om at mange vil heve på øyenbrynene over uttalelsen.

– Det er noen inngrodde maktstrukturer som bør røskes opp i. Et veldig godt eksempel på dette er bybanesaken der bystyret vedtok en løsning som ingen ville ha. Du ser også skolene i Bergen som forfaller. Begge deler handler om dårlig lederskap og inkompetanse, mener han.

Ble arrestert som 18-åring

Som 18-åring ble Mikkel Grüner arrestert for å okkupere flere hus i Bergen.

Han var en del av det revolusjonære miljøet i Lyder Sagens gate 20. Her vanket det både anarkister og andre mer eller mindre revolusjonære.

Det hele startet med en husokkupasjon i Sverresgate og Markeveien. Slik kom dansken inn i det anarkistiske miljøet i Bergen.

– Jeg husker jeg ble arrestert for sivil ulydighet. Vi nektet å betale boten og satt i fengsel i fire dager. Advokaten som forsvarte oss var flink. Det var selveste Odd Drevland, sa Grüner til BA i mai.

Han forteller at etter flere års kamp var han en del av årsaken til at Bergens uorganiserte ungdom fikk sitt første selvstyrte aktivitetshus for ungdom.

– En nødvendig korrektiv

Til vanlig lever Grüner av å lage dataspill. Den neste måneden skal han bruke sine strategiske evner for at SV skal gjøre et best mulig valg. 

– Jeg registrerer at flere medier skriver at SV kan forsvinne som parti. Jeg er ikke i tvil om at SV er her om ti år. Norge trenger SV, ikke som et statsbærende parti, men som et helt nødvendig korrektiv til de større partiene, sa han til BA.

Trebarnsfaren beskriver seg selv som en «potet» da vi ber ham ramse opp hvilke politiske saker han brenner mest for.

– Jeg er vel som bergensere flest, opptatt at de sakene som har innvirkning på min hverdag.

– Jeg er opptatt av at barna mine skal ha et skolebygg å gå på skole i, bemerker han med et spark til det sittende byråd og viser til det enorme skoleforfallet.

Grüner har også tro på en gratis leksefri heldagsskole.

– Når skolen bruker lekser som et ledd i elevenes læring, bidrar skolen til å reprodusere ulikhet. Derfor må leksene bort og inn i heldagsskolen, sier han.

– Dersom du fikk være byrådsleder for en måned, hva ville du ha gjort?

– Det første jeg ville ha gjort var å få oversikt over kommunens økonomiske inntekter og utgifter. Jeg tror ikke bergensere flest har tatt inn over seg den økonomiske krisen kommunen er i med en gjeld på over 14 milliarder kroner, sier han. 

– Det er en enorm ryddejobb å få kommunen på rett kjøl igjen. Det vil ta flere år, men SV er innstilt på å ta den ryddejobben, sier han.

Kommentarer til denne saken