Utenriksminister Brende (H) blir president i World Economic Forum

Avtroppende utenriksminister Børge Brende.

Avtroppende utenriksminister Børge Brende. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Børge Brende (H) har takket ja til jobben som president i World Economic Forum (WEF), men blir sittende som utenriksminister til midten av oktober.

DEL

Brende vender dermed tilbake til organisasjonen han var direktør og nestleder for i 2008–2009 og administrerende direktør for fra 2011 til han ble utenriksminister i Erna Solbergs (H) regjering høsten 2013.

Beslutningen om å takke ja til jobben ble tatt denne uken – altså etter stortingsvalget mandag – opplyste Brende på en pressekonferanse i statsministerboligen fredag ettermiddag.

– Fram til jeg tiltrer er jeg utenriksminister for Norge på heltid. Jobben som president i WEF vil jeg si mer om når jeg har tiltrådt, sa Brende.

Viktig rolle

På spørsmål fra NTB om han likevel kunne si noe om ambisjonene, sa Brende at WEF er en nonprofit-organisasjon med fem kontorer rundt om verden og en omsetning på 2 milliarder kroner.

– Det handler om å løse de store utfordringene i verden sammen, næringsliv, politikere og storsamfunn. Og der spiller WEF en viktig rolle, sa statsminister Erna Solberg.

Taus om etterfølger

Statsministeren sa at hun kommer med denne nyheten nå, selv om det er over fire uker til Brende bytter jobb.

– Slike nyheter har en tendens til å komme ut. Jeg har bedt Brende om å fortsette til etter trontaledebatten og statsbudsjettet er lagt fram. I denne tiden kan han ikke kommentere saker som vedrører WEF, sa Solberg.

Hvem som overtar, ville statsministeren ikke si noe om:

– Det kommer jeg ikke til å svare på. Jeg har god tid til å bestemme meg, så står dere fritt til å spekulere. Men det er bare én som vet, og hun kommer ikke til å si noe, sa Solberg på en hastig innkalt pressekonferanse i statsministerens representasjonsbolig fredag.

Artikkeltags