Støre: En seier for ytringsfriheten

Jonas Gahr Støre møtte pressen i vandrehallen etter at Listhaug hadde trukket seg.

Jonas Gahr Støre møtte pressen i vandrehallen etter at Listhaug hadde trukket seg. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er en riktig avgjørelse, og en seier for ytringsfriheten, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Tirsdag gikk Sylvi Listhaug av som justisminister.

DEL

– Sylvi Listhaugs meddelelse om at hun trekker seg var en riktig avgjørelse, sier Støre.

– Men begrunnelsen hun gir i kommentarene, viser at Listhaug ikke har skjønt alvoret i denne saken, sier Støre.

– Å karakterisere norsk politikk som en barnehage er ikke en statsråd verdig, mener jeg, fortsetter han.

– Dobbeltkommunikasjon

Ap-lederen mener at det at Listhaug rettet av anklager mot alle andre, viser at hun ikke har tatt inn over seg hva dette handler om. Sakens kjerne er et Facebook-innlegg som ble spredt vidt, som var usaklig og politisk potensielt farlig, mener Støre.

– Det er en forlengelse av Frps politiske linje med dobbeltkommunikasjon, med å være i en regjering og på en regjeringsplattform, og samtidig ha utspill i fri dressur på utsiden som har fått holde på gjennom disse årene.

– En justisminister, av alle, kan ikke nøre opp under hat og konspirasjonsteorier. En justisminister mer enn andre statsråder må være samlende og være bevisst på at hun har ansvar ikke bare for hva som er rett og galt, men også ansvar for sårbare mennesker i samfunnet vårt, sier Støre.

– Det har vært en tid med ville overdrivelser og spekulasjoner på sosiale medier, og utfallet av dette er at stortingsflertallet har markert at nok er nok. Det har gått over grensen.

Politibeskyttelse

Ifølge VG har Støre fått politibeskyttelse etter å ha fått drapstrusler tirsdag formiddag. Støre sier imidlertid at han ikke er urolig for egen sikkerhet, men sikkerheten til dem som har følt seg sårbare i denne saken.

Han omtaler også tirsdagens utfall som en seier for ytringsfriheten.

– Det er en seier for ytringer over hele landet som har reist seg mot Sylvis retorikk, sier han.

Hareide: Dette handler om anstendighet

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Sylvi Listhaug (Frp) gjorde det rette ved selv å tre tilbake som justisminister.

– Dette var utgangen som var rett i en så alvorlig sak. Det er verdig at justisministeren på eget initiativ tar konsekvensen og trer tilbake, sa han i Stortinget tirsdag.

– En slik sak som dette handler ikke om å vinne eller å tape, men om anstendighet. Den anstendigheten må gjelde oss alle, sa Hareide, som slo fast at hele saken handler om tillit, mellom folk og politikere, men også mellom regjeringen og Stortinget.

– Det er engasjementet for en anstendig politisk debatt, en anstendig offentlighet, som gjør at saken vekker så sterke reaksjoner.

Han mener det virkelig alvorlige i saken var innholdet i Listhaugs Facebook-post og hva den «nører oppunder», som han uttrykte det.

– Når tilliten til justisministeren for mange av oss ble borte, er det også fordi denne saken føyer seg inn i et større mønster. Vi har vurdert tillit som en helhet. En statsråd skal bygge bruer, ikke murer. En statsråd skal inkludere, ikke ekskludere. En statsråd skal bygge tillit, ikke mistillit, sa Hareide og viste til tidligere Listhaug-utspill om gullstoler og godhetstyranni.

– Flere av utspillene har vært splittende og ikke en statsråd verdig, framholdt han.

Artikkeltags