Gå til sidens hovedinnhold

Trond Giske trekker seg etter varslingssakene: – Belastningen ble for stor

Artikkelen er over 3 år gammel

Trond Giske går av som nestleder i Arbeiderpartiet. Han tilbyr også å trekke seg som finanspolitisk talsmann, skriver han i et innlegg på Facebook.

– Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis. Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppens ønske, skriver Giske i innlegget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng er blitt orientert om beslutningen, skriver han.

Kilder sier til VG at avgangen skjer etter sterkt påtrykk fra Støre.

Støre: Håper på ro

– Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen, sier Støre i en pressemelding søndag kveld.

Mandag vil han redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet for hvorfor han mener dette var en riktig beslutning.

– Jeg håper det vil skape ro rundt prosessen videre, sier Støre.

Sentralstyret skal ha sitt månedlige møte mandag på partikontoret i Oslo.

NTB forsøkte søndag å få kontakt med partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Hadia Tajik. Ingen av dem ønsker å kommentere Giskes avgang.

– Jeg tror vi lar Jonas' sin pressemelding tale for seg, sier Tajiks rådgiver Edina Ringdal i en SMS til NTB.

Belastningen er blitt for stor

I Facebook-innlegget skriver Giske at hovedgrunnen til at han går av, er at belastningen på ham og hans familie etter hvert ble for stor, og at det ble umulig å stå i presset de har vært under de siste ukene.

– Det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn, skriver han.

– Den andre grunnen er hensynet til Arbeiderpartiet og det viktige arbeidet vi har foran oss, skriver Giske videre i innlegget, der han også takker for støtte og omsorg.

Giske-saken har rast siden Dagens Næringsliv i midten av desember publiserte den første artikkelen om at flere i partiet hadde varslet partiledelsen om upassende oppførsel fra Giske. Flere av episodene skal ha skjedd i hans tid som statsråd.

I romjulen kom det inn flere varsler. 1. januar ble Giske «fritatt» fra vervet som nestleder i Ap på ubestemt tid, før han altså trakk seg søndag.

Vil gi sin versjon

I sin begrunnelse skriver Giske også at han vet at mange i partiet er fortvilte over at man ikke får jobbet med politikk.

– Jeg håper min beslutning gjør at medlemmer og tillitsvalgte igjen kan bruke kreftene på å skape det samfunnet vi brenner for, skriver han.

Samtidig håper han beslutningen vil føre til en god behandling av varslene.

– Jeg ser frem til å gi min versjon av sakene. Min situasjon som sykmeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette. Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig, skriver Giske, som igjen ber om unnskyldning for ting han har gjort som har medført ubehag for andre.

– Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for.

– Fornuftig

– Jeg synes dette er en fornuftig beslutning i en sak som ikke kunne hatt et annet utfall, sier byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) til BA.

Han vil avvente å si mer om avgangen før sentralstyremøtet i partiet mandag.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Også leder i Arbeiderpartiet i Bergen, Roger Valhammer, mener avgangen var en «klok beslutning».

Nestleder i Hordaland Arbeiderparti, Jette Christensen, sier hun har registrert at Giske har trukket seg etter råd fra Gahr Støre.

– Dette har vært en vanskelig tid for varslerne, for partiet og Giske og hans familie, skriver hun i en SMS til BA.

Hun understreker at det fint går an å tro på varslerne og samtidig ha omsorg for Giske som menneske.

– Heftig mediepress

– Jeg skjønner at mediepresset har vært heftig, også for varslerne. Når det er sagt handler ikke denne saken om mediehåndtering, den handler om at Arbeiderpartiet har mottatt flere varsler om nestlederen.

Christensen håper varslingene håndteres tillitsfullt og ryddig i det som gjenstår av prosessen.

– Mitt håp er at alle involverte kan få ro, og at Arbeiderpartiet kan konsentrere seg om viktige politiske endringer landet vårt trenger.

Les hele innlegget under

 

Kommentarer til denne saken