Joel Ystebø (13) fikk læreren John Glenn Robertsen (52) til å skifte parti

Artikkelen er over 5 år gammel

Eleven ble lærerens mester.

DEL

Lærer John Glenn Robertsen hadde Joel Ystebø som elev i tre år på barneskolen.

– På en måte har jeg vel lært mest, jeg har alltid vært en ivrig høyremann, men med tre års påvirkning fra Joel ble det KrF, sier Robertsen til BA.

Vi møter de to på Torgallmenningen. Joel Ystebø tar av seg skolesekken før intervjuet. Spørsmålet er hvordan han fikk læreren til å skifte parti.

Hva vil han vite mer om?

Strategien var å snakke om det læreren var mest opptatt av.

– Først og fremst. Men jeg merket fort at han ikke egentlig var en ekte høyremann. Han var mye enig med KrF fra før, og det var ikke så veldig vanskelig å diskutere med ham, sier Ystebø. 

Ystebø begynte på ungdomstrinnet i høst. Omvendelsen av læreren skjedde altså på barnetrinnet på Bergen Kristne Grunnskole.

– Var det mye diskutering dere to imellom i timene?

– Ja, kanskje mer enn vi burde, sier Ystebø og beskriver at elevene ofte satt og himlet med øynene av dem.

– Hva var det som gjorde at du skiftet parti?

– Det er nok flere ting. Joel er jo veldig ivrig på blogg, og jeg har nok snoket en del der uten at jeg har sagt det til ham, svarer Roberts.

Hører på de unge

Det hender ikke sjelden, innrømmer han, at han tar innover seg hva elevene mener om ulike ting.

– Jeg gjør det kanskje mer enn lærere flest. Om det er et minus eller et pluss, skal jeg forsiktig med å si. Men jeg liker å bli kjent med elevene, vite hva de er opptatt av og høre på dem. Særlig i ungdomsskolen er det mye visdom blant de unge, mener læreren.

Elev Joel Ystebø (13) og lærer John Glenn Robertsen (52).

Elev Joel Ystebø (13) og lærer John Glenn Robertsen (52). Foto:

Senere kommer det frem at det var KrFs familiepolitikk som gjorde at han snudde.

– Er det første gang du omvender en voksen person?

– I alle fall slik at han går inn i partiet. Men jeg har vunnet diskusjoner også med voksne. John Glenn er kanskje et av de tydligste eksemplene på det, svarer Joel Ystebø.

Han er sønn av den kjente avisredaktøren i Norge IDAG, Bjarte Ystebø. 13-åringen forteller at han har snakket om, og diskutert, politikk siden han var 8-9 år.

– Det er kjekt å diskutere politikk og gøy å vinne.

Hva med et opprør?

– Hvis du noen gang gjør opprør mot din far, hvordan tror du det kommer til å arte seg?

– Jeg er ikke en veldig kranglete person, som skal lage konflikter, selv om jeg ikke virker så veldig konfliktsky. Nei, jeg tror ikke det kommer til å skje... Men det er veldig mange som gjør et opprør, og i så fall er det ikke så veldig lenge til jeg i så fall ville gjort et opprør. Det er ikke så mange over 50 som gjør det, sier Ystebø og ser lattermildt på læreren sin.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken