I siste liten endret Venstre eget forslag om å skrote Nederland-avtalen

Slik ser det ut på en fengselscelle i Norgerhaven i Nederland, der har norske myndigheter leier over 200 fengselsplasser for langtidsfanger.

Slik ser det ut på en fengselscelle i Norgerhaven i Nederland, der har norske myndigheter leier over 200 fengselsplasser for langtidsfanger. Foto:

Av og
Artikkelen er over 2 år gammel

Flertallet i justiskomiteen vil ha slutt på leie av fengselsplasser i Nederland. Mandag skulle Stortinget stemme over avvikling av avtalen, men i ellevte time endret Venstre forslaget.

DEL

I over to år har Norge sendt fanger til soning i Norgerhaven fengsel i Nederland.

Fra prosjektet startet er det totalt overført 826 innsatte. Rundt en tredel er overført mot sin vilje.

Nylig ble en norsk fange, fulgt av to betjenter, fløyet fra det nederlandske fengselet til Bergen for time hos hudlege.

Ansatte er svært kritiske til pengebruken.

Les også: Slik er det å sone i Nederland

Utløper 31. august 2018

Nederland-avtalen utløper 31. august neste år. I statsbudsjettet for 2018 har regjeringen satt av 302 millioner kroner, og signalisert at leieavtalen bør videreføres.

Mens opposisjonen har forsøkt å samle Stortinget om å få slutt på soning i utlandet, tviholder justisministeren på den utskjelte Nederland-avtalen.

Abid Raja hadde på vegne av Venstre foreslått at Stortinget ber regjeringen om å avvikle avtalen.

Raja opplyste til BA mandag formiddag at Venstre vil avvikle Nederland-avtalen så fort som mulig. Det vil si til høsten.

Snudde

Forslaget lå an til å få Stortingsflertall, men Venstre valgte i siste liten å endre eget forslag om å avvikle fengselsavtalen med Nederland.

– Jeg har vært i dialog med regjeringspartiene, og de vil ha dette til oversendelse, slik at regjeringen kan følge dette opp på skikkelig vis. Da tenkte jeg at i god samarbeidsform så kan jeg gjøre om dette forslaget. Regjeringen skal nå komme tilbake til Stortinget med en fremdriftsplan for hvordan den kan få dette til, sier Raja til NTB.

Avgjørelsen vekker reaksjoner.

– Venstre tvinges i kne allerede første dag etter at det ble klart at partiet skal i regjeringsforhandlinger. De fremmer nå et såkalt oversendelsesforslag, som i realiteten betyr at regjeringen slipper å avslutte avtalen Venstre har vært mot i en årrekke, uttaler justiskomiteens leder, Lene Vågslid (Ap), til BA.

– Svært krevende

Flertallet i justiskomiteen har i sin innstilling til Stortinget bedt om at soning i Norgerhaven avsluttes når leieavtalen utløper 31. august 2018.

Årsaken er at flertallet ser på praksisen med å sende norske fanger til soning i utlandet som både prinsipielt og økonomisk problematisk.

Det er medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti som utgjør flertallet i komiteen. De kan regne med støtte fra Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Les også: Fange fløyet tur/retur Nederland–Bergen for time hos hudlege

Kostnaden ved fengselsavtalen har nå passert 300 millioner kroner årlig.

Flertallet mener at pengene heller burde vært brukt på å bygge opp fengselskapasitet i Norge og bedre driften av norske fengsler.

– Ressurssituasjonen i enkelte norske fengsler er for tiden svært krevende. Det er viktig at fengslene ikke blir rene oppbevaringsplasser, men har fokus på å gjøre de innsatte i stand til å leve lovlydige liv etter soning, står det i innstillingen fra justiskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2018.

Flertallet i justiskomiteen fremmer følgende forslag: «Stortinget ber regjeringen legge til rette for at avtalen om soning ved fengslet Norgerhaven i Nederland avsluttes når leieavtalen utløper 31. august 2018.»

Videre blir det fremhevet at det er fullt mulig å få på plass nye og flere fengselsplasser i Norge ved raskt å bygge ut i tilknytning til eksisterende fengsler.

Les også: Mye ledig plass i Vik

I lys av stadig nye økonomiske innstramminger her til lands, reagerer ansatte i Kriminalomsorgen på hvor mye ressurser som blir brukt på innsatte og soning i Nederland.

For å nå budsjettet måtte eksempelvis Bergen fengsel stenge en avdeling, mens syke ansatte ikke skal erstattes.

Fengselsansatte har stått frem i BA og fortalt at de frykter for sikkerheten.

Samtidig har alle de 13 studentene som har hatt pliktår i Bergen fengsel i år fått beskjed om at de ikke får ny stilling. Staten har betalt for utdannelsen. Nå må de nyutdannede fengselsbetjentene på Nav.

– Totalt uforsvarlig

Justiskomiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet mener at soningsavtalen med Nederland er nødvendig så lenge fengselskapasiteten bygges ut i Norge.

De viser til at et nytt fengsel i Agder med 300 plasser blir ferdigstilt i løpet av 2020, og at det er soningsavtalen med Nederland, samt økt kapasitet og utbygging av fengselsplasser i Norge, som har redusert soningskøen fra over 1200 til under 200 personer i løpet av de siste fire årene.

– Vi avskaffer Nederland når tiden er moden, men det er den definitivt ikke nå. Om vi avvikler avtalen vil dekningen i norske fengsler stige over 100 prosent. Forsvarlig nivå ligger på litt over 90 prosent. Det betyr at køene returnerer, og det er totalt uforsvarlig, sier stortingsrepresentant Peter Frølich (H) til BA.

Frølich er andre nestleder i justiskomiteen. Han opplyser at siste anslag over dekningen i norske fengsler ligger på pluss/minus 90 prosent.

– Det vil si at vi lager kø igjen dersom nederlandsfangene returneres. Viktige vedlikeholdsprosjekter vil også måtte settes på vent fordi kapasiteten må tas i bruk med det samme. Og det er fortsatt ikke avklart om nedgangen som har vært i antallet innsatte er permanent eller midlertidig. Det vil si at om det blir en økning igjen blir vi svært sårbare uten bufferen i avtalen med Nederland, påpeker Frølich.

Artikkeltags