Byens nye førstedame

GLEDER SEG: På onsdag får Marte Mjøs Persen utdelt ordførerkjedet og nøklene til ordførerens                  kontor. – Klart jeg gleder meg, samtidig er jeg spent, for dette har jeg ikke gjort før. FOTO: MAGNE TURØY

GLEDER SEG: På onsdag får Marte Mjøs Persen utdelt ordførerkjedet og nøklene til ordførerens kontor. – Klart jeg gleder meg, samtidig er jeg spent, for dette har jeg ikke gjort før. FOTO: MAGNE TURØY

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– En hver må finne sin måte å være ordfører på. Jeg har i hvert fall tenkt å finne min, sier Marte Mjøs Persen.

DEL

Det er en opplagt og blid Mjøs Persen som ønsker oss velkommen i tolvte etasje i Rådhuset tirsdag denne uken.

Foreløpig sitter Mjøs Persen på kontoret innerst til venstre i gangen, som leder for bystyrets helse- og sosialkomite, men onsdag neste uke får hun overrakt ordførerkjede og nøkler til sitt nye kontor fra fungerende ordfører Tor Woldseth.

– Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på oppgaven og er spent, for dette har jeg jo ikke gjort før. Det blir spennende å se hvordan jeg skal få finne min rolle og forme oppgaven på min måte, sier hun og byr oss på kaffe.

Vil være ordfører for alle

Marte Mjøs Persen har vært ordførerkandidat for Arbeiderpartiet siden 2010, da hun ble nominert første gangen, og ble renominert før høstens valg.

Byens nye ordfører

Fakta

Navn: Marte Mjøs Persen.

Alder: 40 år.

Sivilstatus: Gift med Nils-Olav Nøss (30), mamma til Aksel (18) og trillingene Håkon, Hedda og Trym (3).

Aktuell: Overtar som ordfører i Bergen 28. oktober.

Utdanning: Marte Mjøs Persen har studert litteraturvitenskap og sosiologi ved Universitetet i Bergen, og har en bachelorgrad i kultur- og samfunnsvitenskap.

Yrke: Marte Mjøs Persen har jobbet som organisasjonssekretær i Human-Etisk Forbund og har vært fylkessekretær i Hordaland for organisasjonen Nei til EU.

Politisk karriere: Marte Mjøs Persen ble valgt inn i bystyret for RV og representerte RV frem til hun meldte seg ut i 2008. 1. mai 2008 meldte hun seg inn i Arbeiderpartiet.

I 2009 ble hun valgt som nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen og hun satt som leder for Arbeiderpartiet i Bergen fra 2010-2015.

Fra 2011 har hun vært heltidspolitiker for Arbeiderpartiet i Bergen bystyre, som leder av helse- og sosialkomiteen.

I to perioder (2011-2015) har hun vært medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet.

Marte Mjøs Persen har også hatt styre- og tillitsverv i fagbevelgelse og frivillighet.

(Kilde: Wikipedia)

Selv overtar hun ordførerstolen etter Trude Drevland, som gikk ut i ulønnet permisjon før valget i forbindelse med siktelsen for korrupsjon etter dåpen av Viking Star i Bergen.

– Trude Drevland var en tilstedeværende og engasjert ordfører i Bergen, sier Mjøs Persen om forgjengeren.

For Mjøs Persen er det viktig å være en ordfører for alle bergensere, samtidig som hun ønsker å være en brobygger mellom posisjonssiden i bystyret og opposisjonssiden.

– Jeg er helt sikker på at blant alle de 67 representantene, så er det, uavhengig av hvilket parti de representerer, gode ideer og forslag om hvordan man skal løse forskjellige saker og problemstillinger i byen vår. For meg er det viktig å gi rom for at de gode forslagene kommer frem.

Blitt firebarnsmor

Mye har skjedd de fem årene siden Marte Mjøs Persen først ble utnevnt til Arbeiderpartiets ordførerkandidat i 2010.

7. oktober 2011 giftet hun seg med sin kjære Nils-Olav Nøss (30).

– Da hadde vi snakket om at det hadde vært hyggelig å få et barn sammen, så gikk det egentlig ganske fort og så ble jeg gravid. Og så viste det seg at det var tre, ler Mjøs Persen, som hadde sønnen Aksel (18) fra et tidligere forhold.

Under et år etter bryllupet var de to blitt foreldre til Håkon, Hedda og Trym (i dag 3 år).

Marte Mjøs Persen og hennes trillinger, Håkon, Hedda, Trym, snakker om barnehagepriser før valget i 2013, Jette Christensen, Anne-Grethe Strøm Erichsen

Marte Mjøs Persen og hennes trillinger, Håkon, Hedda, Trym, snakker om barnehagepriser før valget i 2013, Jette Christensen, Anne-Grethe Strøm Erichsen Foto:

– Det er jo som å vinne i Lotto. Det har vært krevende, men utrolig gøy, sier firebarnsmoren, som synes det er kjekt å se fellesskapet til de tre yngste.

– De sier for eksempel «vi» mye oftere enn andre barn: «Nå kommer vi», «nå går vi og legger oss» og «nå skal vi stå opp». De har ingen idé om hvordan det er å skulle være alene.

Jobb og familie

Mange lurer gjerne på hvordan det skal la seg gjøre å kombinere en travel tilværelse som ordfører, med det hektiske livet som småbarnsmor.

Selv tar Mjøs Persen den utfordringen helt rolig og med svært så strak arm.

– Jeg gjør egentlig ikke noe som er annerledes enn det veldig mange voksne gjør, nemlig å kombinere jobb og familie, sier Mjøs Persen, som setter pris på å leve i et samfunn med gode ordninger for småbarnsforeldre og høy grad av likestilling.

– De fire første månedene var vi for eksempel hjemme begge to, sier hun og legger til at siden mannen jobber skift i Nordsjøen er det han som har hovedansvaret de fire ukene han er hjemme.

– Men jeg er ikke noe supermenneske. Jeg blir også sliten i de periodene jeg jobber mye og hvis barna er syke og alt det der.

Kan velge i større grad

Mor har hun vært hele voksenlivet. Aksel fikk hun da hun var 22 og hun lover at det var ikke noen dans på roser å først ta utdanning, senere komme ut i jobb, være fritidspolitiker og fotballtrener og sitte i bystyret.

– Klart det er krevende, men det går. For meg handler det om å være et viktig forbilde for barna mine og vise et samfunnsengasjement og bry meg om andre, sier Mjøs Persen som syntes det var like fantastisk å bli mor som 22-åring som da hun var 37.

– Som 37-åring har du en helt annen ro i livet. Økonomien er langt bedre og det er mange forutsetninger som gjør at livet er langt tryggere for oss som familie, enn den gangen.

Som ung mamma var økonomien stram og etter å ha levd på studielån i mange år, husker hun godt en episode da den aller første lønnen i sin første «ordentlige» jobb var kommet på konto.

– Jeg husker at Aksel spurte «mamma, kan jeg få en yoghurt» da vi var på butikken. Instinktet mitt var å si «nei», men så kunne jeg si «ja, det kan du», selv om det ikke var lørdag en gang.

Hun blir stille et øyeblikk, funderer på hvordan tilværelsen endrer seg. De tre yngste får langt ifra alt de peker på. Det er et spørsmål om oppdragelse for henne.

– Men i dag kan jeg i langt større grad velge om svaret mitt skal være ja eller nei når noe koster penger. Det er noe jeg har tenkt ganske mye på som kvinne, at noe av det mest grunnleggende forutsetningen for frihet er økonomisk selvstendighet.

Intervjuet nærmer seg slutten og vi stiller et siste spørsmål.

– Hvilke vyer har du for ditt ordførerverv?

Hun smiler litt, mens hun gjør seg klar til neste post på et travelt program.

– Jeg er en veldig jordnær person og det skal jeg fortsette med å være, så de store vyene finner du ikke hos meg. Jeg tenker at jeg skal holde fast på verdiene mine og gjøre alvor av min ambisjon om å være en ordfører for alle.

Marte Mjøs Persen er byens nye ordfører, og sier at hun vil være en ombudskvinne for alle bergensere uansett bakgrunn.

Marte Mjøs Persen er byens nye ordfører, og sier at hun vil være en ombudskvinne for alle bergensere uansett bakgrunn. Foto:

Artikkeltags