Forskrekket over alt snakket om fortetting i Bergen

Natalia Leltchouk har bodd i flere europeiske byer, men aldri hørt så mye snakk om fortetting som i Bergen. Foto: Ole Martin Røssland

Natalia Leltchouk har bodd i flere europeiske byer, men aldri hørt så mye snakk om fortetting som i Bergen. Foto: Ole Martin Røssland

Artikkelen er over 2 år gammel

Natalia Leltchouk har bodd i flere europeiske byer. Hun mener at man der er mest opptatt av å spre befolkningen ut i naturen.

DEL

– Jeg har bodd lenge i Freiburg, en by som minner litt om Bergen, men også i andre europeiske byer, forteller Natalia Leltchouk til BA.

Under tirsdagens spørretime, som ble arrangert av BA og Litteraturhuset, uttalte hun at hun var forskrekket over at bergenspolitikerne snakker så mye om fortetting.

– Man forsøker det motsatte av andre steder i verden, uttalte hun under debatten, og mente at fortetting ikke kan være et mål i seg selv.

Trosser naboer og byantikvar: Vil rive verneverdige villaer

Byråd for byutvikling, Anna Elisa Tryti satt i panelet under spørretimen, og svarte tydelig på innspillet til Leltchouk.

– Vi vil uansett ikke spre byen mer. Vi må satse på kollektiv, sykkel og gangvei.

Leltchouk forklarte til BA etter debatten at hennes innspill ikke var ment som kritikk, men at hun ønsket å påpeke at folk i andre byer ser ut til å foretrekke å flytte lenger ut i naturen, fremfor å flytte nærmere sentrum.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I panelet: Byråd Anna Elisa Tryti var en av fire som utgjorde panelet under gårsdagens spørretime.

I panelet: Byråd Anna Elisa Tryti var en av fire som utgjorde panelet under gårsdagens spørretime. Foto:

– Vil styrke vårt gemytt

Tryti mener imidlertid at folk allerede bor i naturen i Bergen, og at vi ikke uten videre kan sammenligne oss med andre europeiske byer.

– I mange andre europeiske byer har man hatt baner i lang tid. Dette har styrt utviklingen av byene, og gjort dem tette. I Bergen fikk man en bilbasert byspredning.

Byråden påpeker at Norge i utgangspunktet er et land hvor folk bor veldig spredt. Dessuten tror hun bergenserne vil trives med å bo tettere.

– Vi liker å snakke, krangle og være sammen med andre.

Byråden spøker med at kanskje bergensernes berømte humør og temperament stammer fra den tiden byen virkelig var tett, på 1500-tallet.

– Bergenserne ble kjedeligere da byen ble mer spredt. Å bo tettere vil styrke vårt latinske gemytt og bergensernes kjappe replikk, sier byråden.

Under spørretimen tok byarkitekt Maria Molden ordet, og påpekte dessuten at fortettingen ikke var et mål i seg selv.

– Det er et virkemiddel for å skape en mer bærekraftig by, sa Molden.

Artikkeltags