Gå til sidens hovedinnhold

Strammer inn reglene etter cruise-saken

Artikkelen er over 5 år gammel

Folkevalgte i Bergen er i ferd med å få egne nye etiske retningslinjer. Bakteppet er ordfører Trude Drevlands mange kalamiteter i cruisesaken.

– De folkevalgte er spesielt avhengige av et godt omdømme og samfunnets tillit. Folkevalgte skal derfor utvise stor varsomhet i forbindelse med tilbud om gaver og andre personlige fordeler.

Dette står å lese i saken som Forretningsutvalget fikk bestilt fra bystyrets kontor, etter forslag fra Ap. Bestillingen kom etter at BA fortalte at Trude Drevland hadde takket ja til en cruisereise til seg og ektemannen i forbindelse med skipsdåpen i Vågen 17. mai.

– Det var tverrpolitisk enighet om at det var viktig å få en slik sak på bordet. Jeg er glad for at vi får presisert regelverket, sier Aps påtroppende byrådsleder Harald Schjelderup til BA.

Etter at saken var bestilt fra bystyrets kontor, viste det seg at Drevland hadde holdt tett om at hun ble flydd til Venezia med privatfly og hatt sin egen sønn med på turen.

– Unngår situasjoner

Drevland hadde også takket ja til en cruisetur i Middelhavet på rederiets regning, verdt opp mot 100 000 kroner.

Ordføreren skulle dra sammen med venninnen Marit Warncke, leder i Bergen Næringsråd, i høst. Drevland takket senere nei til turen.

Hun trakk seg også fra Høyres valgkamp i høst, da politiet siktet henne for grov korrupsjon.

LES OGSÅ: Ransaket ordførerens kontor

I saken står det at målet er at «man unngår situasjoner der den enkeltes uhildethet og objektivitet kan trekkes i tvil».

– Folkevalgte skal unngå personlige fordeler av en art som kan påvirke, eller være egnet til å påvirke handlinger, saksforberedelse eller vedtak, heter det seg videre.

– Når dere var så enige om at det var bra å få en slik sak, var det i erkjennelse av at her var kunnskapen om etiske dilemmaer liten?

– Nei, det vil jeg ikke si. Etikk handler om en løpende refleksjon, der vi hele tiden skal gjøre kunne gjøre rette valg, under mest mulig åpenhet. Det er noe vi må jobbe kontinuerlig med, sier Schjelderup.

Representasjon er bra

«Gjestfrihet og representasjon hører med til arbeidet som folkevalgt. Graden av slik virksomhet må imidlertid ikke utvikles slik at den påvirker beslutningsprosessen, eller kan gi grunner til å tro at dette kan skje», står det i saken.

Videre: «Reise og oppholdsutgifter som påløper i forbindelse med representasjon, kurs, seminar eller studieturer skal alltid dekkes av kommunen». – Unntak fra dette prinsippet kan bare skje etter særskilt vurdering av forretningsutvalget, står det.

Les også

Mener Drevland er ferdig som politiker

Bystyrerepresentanter innehar flere roller, de er både privatpersoner og representanter for Bergen bystyre i tillegg til en rekke andre roller. Dette kan skape et krysspress, som kan bringe folkevalgte inn i situasjoner «som krever etiske refleksjoner og høy etisk bevissthet».

Kravene til høy etisk bevissthet gjelder alle folkevalgte, men politikerne er enige om at ledende folkevalgte har et spesielt ansvar.

– Alle som er ledere og nestledere og de som innehar ordfører- og varaordførervervet må være bevisst sin lederrolle og situasjoner som kan utfordre deres egen og folkevalgtes omdømme og tillit, står det i saken som skal vedtas.

Ytringsfriheten diskutert

Men det er også et annet forhold som tas opp, nemlig ytringsfriheten til de folkevalgte. I saken går det frem at «en generell lojalitetsplikt og kan sette grenser for hva som er riktig å offentliggjøre. Dette gjelder ikke minst fortrolige og taushetsbelagte opplysninger».

I Oslo anmeldte et samlet (minus Rødt og SV) bystyre representanten Bjørnar Moxnes (fra nettopp Rødt) for å ha offentliggjort en hemmelighetsstemplet revisjonsrapport. Retten frifant ham på alle punkter.

Denne saken ble trukket frem i diskusjonene om de nye retningslinjene i går. Rødts Torstein Dahle mener at de folkevalgte i Bergen kommune er underlagt en generell lojalitetsplikt overfor innbyggerne i kommunen.

– De skal arbeide for at kommunen og kommunens beslutningsprosesser er preget av åpenhet og gjennomsiktighet, fremhever han.

Harald Schjelderup mener komiteen denne saken blir behandlet i, komité for politisk styringssystem, fungerer som et åpent politisk verksted.

– På bakgrunn av diskusjonen ble det et behov for å ta en ny runde på blant annet dette med lojalitetsplikten, sier han.

Kommentarer til denne saken