Opprinnelig støttet påtroppende gruppeleder Martin Smith-Sivertsen og Høyre et kutt i politikerlønningene på cirka 40-50 000 kroner, slik Marte Mjøs Persen og Ap foreslo.

Dette ble gjort i den midlertidige valgkomiteen. I dag kom saken frem til behandling i bystyret. 

Snuoperasjon

Der sto avtroppende gruppeleder Dag Skansen i bresjen for en snuoperasjon av de sjeldne. 

– Gruppen vår har bestemt seg for å ikke støtte dette forslaget, sa Skansen og la til at eventuelle signaler om det motsatte måtte legges til på kontoen for dårlig kommunikasjon internt i partiet. 

Han argumenterte med at lønnskuttet var lite prinsipielt. Eivind Hermansen fra Høyre klaget også over at kompensasjonen for tapt arbeidsinntekt for fritidspolitikerne var for dårlig. 

Stortingslønn

Lønnen til politikerne beregnes utifra stortingslønnen. I år har en stortingsrepresentant 858 800 kroner i året. 

Dagens ordfører (for ordens skyld er Trude Drevland i permisjon) har 120 prosent av en stortingsrepresentant lønn, eller 1,03 millioner kroner i året. Dette kuttes til 115 prosent, ned til 986 700 kroner. 

Komitélederne får en stortingsrepresentant lønn. Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen har i dag en grunnlønn på 125 prosent av en stortingsrepresentants lønn, eller 1,072 millioner kroner i året. De øvrige seks byrådene har 105 prosent av en stortingsrepresentants lønn. 

Når Harald Schjelderup trer til, kuttes grunnlønnen hans fra 125 til 120 prosent, eller fra 1,07 til 1,03 millioner kroner i året pluss beredskapstillegget.

– Svake argumenter

For Ap sitt forslag om lønnskutt på fem prosentpoeng ble vedtatt. Alle utenom Høyre og Frp stemte for kuttene til politikerlønningene. Marte Mjøs Persen synes at Skansen argumenterte svakt.

– Det er like prinsipielt å ha 95 prosent av en stortingslønn som 100 prosent, og jeg synes det er uryddig av Høyre å mene to ting ondene saken, sier hun. 

Høyres påtroppende gruppeleder, Martin Smith-Sivertsen, ville kutte, men tapte altså saken i eget parti. Den avtroppende gruppelederen Dag Skansen vant. Høyre og FrP stemte mot kuttene i egne lønninger samlet.

– Jeg har forlenget sluttet å bry meg om de interne forholdene i Høyre, sier påtroppende byrådsleder Harald Schjelderup.

– Tross all spenningen?

– Ja.