En munter, men tydelig sliten Harald Schjelderup møter BA foran NRK-huset på Minde tirsdag morgen,

– Jeg har sovet to timer i natt. Min samboer og jeg avsluttet kvelden på en bensinstasjon i Rådalen. Vi spiste hotdog med potetsalat. Det var utrolig godt, sier 47-åringen og ler.

Han erkjenner at valgresultatet på 38,7 prosent til Ap var langt over det han turde å håpe på i forkant.

– Vi trodde på et godt valg, men jeg personlig trodde det ville bli jevnt mellom Ap og Høyre.  Men at Ap skulle gjøre vårt beste valg på over 40 år, hadde jeg aldri trodd. Virkelig ikke. Det er veldig tydelig at bergenserne ønsker et skifte, sier Schjelderup.

Aps rådgiver Karina Asbjørnsen retter på skjortekragen til den kommende byrådslederen før han skal på God morgen på TV2.

Les også

Fra fest til fiasko på fire år

 

Har de aller beste kortene på hånden

– Det var en veldig spesiell følelse da jeg skjønte at det kom til å gå bra, men samtidig kommer det tyngende ansvaret snikende. Bergen kommune er i en vanskelig økonomisk situasjon med mye gjeld. Vi har vært forsiktige med å love for mye i valgkampen. Neste onsdag legger det sittende byrådet frem budsjettet. Først da vet vi  hva vi har å rutte med, sier Schjelderup.

Etter gårsdagens valgresultat vil Ap vil få 26 representanter i bystyret. KrF vil få fire. Det vil si at Ap trenger støtte fra et parti til for å danne flertallsbyråd.

Allerede mandag starter forhandlingene med KrF. Ap har de fleste og aller beste kortene på hånd.

– Vi skal ha samtaler med Dag Inge Ulstein i løpet av dagen. Vi har også invitert Venstre, Miljøpartiet De Grønne, SV og Senterpartiet til uformelle samtaler. Jeg vil ikke utelukke noe, Schjelderup.

KrF vil samarbeide med Venstre og Sp

KrFs Dag Inge Ulstein sier at KrF  ønsker et byråd som går mot sentrum. Han vil altså primært ha Venstre og eventuelt Sp med seg i et flertallsbyråd.

– Hvilke saker blir viktige for dere å få gjennomslag for?

– Det er litt for tidlig å si noe om, men Bybane-spørsmålet kan bli sentralt i forhandlingene, sier Ulstein.

KrF ønsker som kjent en bybane over Bryggen til Åsane, mens Ap vil ha tunnel.

SV vil ikke samarbeide med V

Svs Mikkel Grüner er strålende fornøyd med gårsdagens valgresultat der partiet fikk 7 prosent av stemmene.

–  Vi er klare til å styre byen. Men vi ønsker ikke å sitte i byråd med Venstre. Jeg mener Ap må se på valgresultatet. SV er nå byens 4. største parti. De må dreie politikken ordentlig til venstre, sier Grüner.

– Ap er nå større enn Høyre er i dagens bystyre. Ønsker Ap både byrådslederposten og ordførervervet?

– Jeg ønsker ikke å fordele poster nå. Først må vi finne ut hvilke partier vi ønsker å samarbeide med, påpeker Schjelderup.

Må ta hånd om flyktningekrisen

– Hva er det første du vil gjøre som ny byrådsleder?

–  Vi må sette oss ned og diskutere flyktningesituasjonen. Det er helt nødvendig. Jeg er opptatt av av de syriske flyktningene som kommer til Bergen skal tas imopt på den beste mulig måten, sier Schjelderup.

– Jeg er også opptatt av at bergenserne igjen skal få tillit til politikerne i byen vår. Undersøkelser viser at nesten halvparten av bergens befolkning har mistet tilliten til politikerne. Vi må prøve å åpne opp og invitere bergenserne inn i varmen, sier den kommende byrådslederen.

Slik kan Harald Schjelderup sitt nye byråd bli

Voldsom nedtur for Høyre

På vei ut av NRK-studioet på Minde møter Schjelderup avtroppende byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H).

– Det er aldri morsomt å tape et valg, men vi må forholde oss til at folket har talt, sier han dagen derpå.

Valget ble en voldsom nedtur for Høyre med en katastrofal tilbakegang på 12,5 prosent. Det betyr ni færre bystyrerepresentanter.

Planen for Martin Smith-Sivertsen er nå være oposisjonspolitiker i bystyret.

– Vi skal være et klart og konstruktivt opposisjonsparti som skal danne grunnlag for et godt valg for Høyre om to og fire år, sier han.

Det nye bystyret trer i kraft 28. oktober. Før den tid må Ap ha på plass et nytt byråd.