Gå til sidens hovedinnhold

Politimann tok fartsmålinger fra sin private bil da han ble forbikjørt på vei hjem fra jobb

Artikkelen er over 7 år gammel

Etterpå måtte den ivrige betjentens bil til laserkontrollmåling på flystripen på Flesland for å sjekke at speedometeret var nøyaktig.

– Hold fartsgrensene. Familiebilen bak deg kan være bemannet med observante og erfarne politifolk, sier politiadvokat Harald Bilberg til BA.

Det har en 19-åring fra Øystese i Hardanger fått erfare.

Den spesielle historien startet ved 21-tiden om kvelden 2. april i år, da et samboerpar var på vei hjem fra jobb i sin private bil. Begge jobber i politiet.

FORBIKJØRT I STOR FART

I Hardangerfjordvegen ble paret forbikjørt av en bil i stor fart. Den mannlige betjenten satt bak rattet, og han valgte å legge seg på hjul og akselerere til cirka 100 km/t. De holdt bilen i den farten til en tunnelmunning, da bilen forsvant ut av synet.

Han økte da farten til 120 km/t og tok igjen bilen i midten av tunnelen.

Bilen kjørte fort også etter tunnelen og forsvant, men paret fant likevel bilen igjen ved Øystese ungdomsskole. 19-åringen fikk førerkortet beslaglagt straks.

I etterkant ble politiparets privatbil kontrollmålt på Flesland. Kvinnen kjørte bilen mens mannen skjøt med laser. Testresultatet viste at 100 km/t på speedometeret er korrekt fart 93 km/t, går det frem av en dom fra Hardanger tingrett.

På bakgrunn av dette, og en ytterligere sikkerhetsmargin på 5 km/t, kom en frem til at 19-åringen hadde en fart på 88 km/t i en 40-sone og 88 km/t i en 60-sone.

– I STRID MED INSTRUKSEN

Forsvareren til bilføreren mener målingene ble gjort i strid med instruks for bruk av speedometer ved fartskontroll ettersom det ikke var et «kjøretøy i politiets tjeneste».

Retten finner likevel ikke grunnlag for å forkaste målingene selv om det ble gjennomført av politifolkenes private bil.

Ifølge dommen fins det eksempler i rettspraksis for bruk av private biler til formålet, dersom det blir gjennomført en betryggende speedometerkontroll i etterkant for å sikre at målingen er korrekt.

Politiadvokat Bilberg som var aktor i saken ba om 18 dagers utbetinget fengsel og tap av førerkortet i 18 måneder.

SLIPPER FENGSEL

En hastighet på 88 km/t i 40-sonen vil normalt utløse ubetinget fengsel, men etter en helhetsvurdering kom tingretten til at en betinget straff og 10 000 kroner i bot var passende. Han mister lappen i 14 måneder.

Blant annet var 40-sonen midlertidig på grunn av veiarbeid som var så godt som avsluttet.

Bilberg sier saken kan være en advarsel for mange som tror de bare kan gasse på i distriktet:

– Unge og uerfarne bilførere som begår trafikkforseelser fratas førerretten for lang tid, og må avlegge full ny førerprøve, sier Bilberg til BA.

Advokat Samson Røyrvik som forsvarte 19-åringen sier til BA at hans klient overveier å anke dommen til lagmannsretten.

Etter at BA publiserte saken, tok bilføreren selv kontakt:

– Jeg kommer til å anke. Jeg mener det var feil med utførelsen av kontrollen og jeg anker også over straffen, sier han til BA.

– Men nå ble jo speedometeret på privatbilen til politimannen sjekket?

– Jeg holdt langt lavere hastighet i den 40-sonen, toppen 68 km/t - og ikke 88. Målingen av speedometeret skjedde flere dager etterpå, og det kan vise store forskjeller på den tiden som gikk, sier den unge mannen til BA.

Kommentarer til denne saken