– Dette har vi planlagt i flere måneder. De utvalgte pingvinene skal flyttes til Kina fordelt på to dyreparker, forteller direktør for Akvariet i Bergen, Geir Olav Melingen.

Til sammen har Akvariet 30 pingviner, men nå skal altså tolv stykker flytte utenlands.

– Pingvinene her blir jo gamle og har god reproduksjon, derfor må vi sende vekk for å forhindre innavl. På den måten tar vi vare på genene, forteller dyrepasser Joachim Ekeli.

Omfattende forberedelser

Geir Olav Melingen forklarer at det har krevd mange forberedelser for at overflyttingen skal være mulig. Pingvinene må blant annet være i isolat i 30 dager før avreise. De er derfor i dag adskilt fra resten av pingvin flokken. Det største arbeidet har ifølge Melingen vært å få formatet på dokumentet til å passe de kinesiske kravene.

– Helsestatusen har ikke vært noe problem siden alle er født her. De har alle tatt blodprøvene som er nødvendig og de har blitt testet for de spesifikke sykdommene som kineserne frykter, for eksempel fugleinfluensa, forteller Melingen.

Per i dag er ikke alt ordnet med transport enda, men de ser for seg overflyttingen allerede neste uke. Melingen forteller at det ikke er en enkel sak å skulle forflytte tolv pingviner helt til Shanghai.

– Transportøren må kunne garantere at temperaturen ikke overstiger ti grader under transporten, og vi har i hele går og i dag arbeidet med transportruten, sier Melingen

Pingvinene skal fraktes i hvert sitt bur, med målene 92x63x70 og det er vanskelig å finne fly som har plass til tolv slike bur i lasten. I tillegg er det viktig at alle pingvinene ankommer Shanghai samtidig da dette er antallet som er meldt inn.

Høy trivsel blant pingvinene

Blant pingvinene som skal flyttes finner vi Pride, som ble adoptert av det homofile paret Piele og Pondu.

– Det er jo pingviner med gode historier, og noen er man jo spesielt glad i, men dette er noe vi gjør med god samvittighet. Vi vet at det er det rette å gjøre, og at pingvinene vil få et veldig godt liv i Kina, sier Joachim Ekeli.

Han forteller at samarbeidet også legger krav til oppfølging og at de i ukene og månedene vil få både bilder og rapporter fra det nye livet i Kina.

– Det er veldig fint at man kan samarbeide. Jeg tror det er viktig at man kan være åpen for det, sier Ekeli.

Videre forteller han at pingvinene i Bergen lever utrolig godt. Dette kan man se på den høye levealderen.

– I naturen blir pingvinene ca. 15 år gamle. Her blir de 28–29 år. Vi prøver å ha så naturlig liv som mulig for dem, for eksempel ved at det er foreldrene selv som tar seg av eggene og vi forer innimellom i vannet, forteller Ekeli.

Stiller strenge krav

Ekeli er sikker på at pingvinene vil fortsette å ha et godt liv i Kina.

– De har fantastiske parker med mange dyrepassere. Ofte kan man se to pingviner per dyrepasser, forteller Ekeli.

Direktør Geir Olav Melingen forteller at pingvinene var svært attraktive og at de har stilt strenge krav til parkene.

– Vårt første kriterium har vært å sikre god dyrevelferd, sier Melingen.