Prest kastet ut av homo-gudstjeneste

Her blir Per Kørner båret ut av to ansatte i menigheten i Johanneskirken.

Her blir Per Kørner båret ut av to ansatte i menigheten i Johanneskirken. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

– Jeg ville berge dem fra synden, for det er det dette er.

DEL

Søndag kveld ble det holdt gudstjeneste i Johanneskirken i Bergen i forbindelse med åpningen av Regnbuedagene - Bergen Pride. Dette er det største synlighetsarrangementet for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Hordaland.

Rundt 60 personer var til stede i kirken. Gudstjenesten var spesielt rettet mot homofile og lesbiske. Like før første salme åpnet kirkedørene seg.

I PRESTEKAPPE OG GUL VEST

– Der kom det en fyr i prestekappe og selvlysende gul signalvest. I den ene hånden holdt han en bibel, forteller Kenneth Brophy.

Mannen i prestekappen var presten Per Kørner, som tidligere har meldt seg ut av statskirken i protest.

Han er kjent for sin abortprotest under vigslingen av Bjørgvins nye biskop Halvor Nordhaug i Domkirken i Bergen for fire år siden. Trass i et stort sikkerhetsopplegg rundt Kong Harald klarte abortmotstanderen å ta seg fram til alteret. Iført prestekjole og en refleksvest protesterte han mot selvbestemt abort.

– Også denne gangen gikk han helt frem til alterringen og bøyde seg ned på kne, forteller Brophy til BA.

På ryggen på den gule signalvesten skal det ha stått:

«Gud lar seg ikke spotte».

Foran på vesten det:

«Til man og kvinne skapte ham dem».

LØFTET VEKK AV PRESTER

Demonstranten sa ikke et ord under hele seansen.

– Folk var helt lamslått. To prester fikk løftet ham vekk fra alterringen, og førte ham nedover midtgangen. Der knakk han ned i kne og begynte å be, forteller Brophy.

Han er selv homofil og personlig kristen.

– At dette kan skje i 2013 er helt utrolig. Presten sa også høyt til de som var i kirken at hun ikke trodde dette var mulig. Hun sa også at kirken var åpen for alle, og at de som ikke aksepterte dette måtte være så vennlige å gå, meddeler Brophy.

– SJOKKERT

Han synes scenen var svært pinlig.

– Dette var tydelig en demonstrasjon mot homofile og lesbiske.Han kunne gjerne demonstrert utenfor, men jeg er sjokkert over at han går frem til alterringen og demonstrerer på den måten på en lovlig innkalt gudstjeneste, sier Brophy.

Torill Frøise var også til stede i kirken.

– Jeg hadde ikke lagt merke til ham før han kom oppover kirkegulvet midt i inngangssalmen. Jeg ble ganske paff og overrasket, og syntes det var ubehagelig, sier Frøise.

Hun synes prestene håndterte situasjonen fint.

– Spesielt vil jeg rose Anna Hovda som fremhevet at her var det plass til alle, men ikke plass til å diskriminere og tråkke på andre. Da måtte jeg faktiske tørke en tåre, det gjorde så sterkt inntrykk.

– VILLE VENDE DEM FRA SYNDEN

Per Kørner forteller at han hadde bestemt seg i lang tid for å demonstrere under nettopp denne gudstjenesten.

– Jeg ville vise dem hvor galt det er å fremme synden og bruke Guds hus til det, sier Kørner.

Han forteller at han ble forvist fra kirken etter opptrinnet.

– Jeg ville få dem til å vende bort fra synden. Jeg ville berge dem fra synden, for det er det dette er, sier Kørner til BA.

Kørner ble fradømt sitt embete som sogneprest for mange år siden. Han har siden stått utenfor statskirken og markert seg med aksjoner mot abort sammen med de tidligere prestene Børre Knudsen og Ludvig Nessa.

Oppdatering: I en sms til BA skriver Kørner søndag kveld: «Bra i BA, men feil at jeg er utmeldt av Den norske kirke. Vi ER Den norske kirke - i eksil.»

Artikkeltags