Artikkelserien er skrevet av BA-journalistene Kai Flatekvål og Linda Hilland. Dette er andre gang på tre år at BA vinner prisen for beste journalistikk.

I løpet av januar 2018 ble en rekke artikler om romanifolket, eller taterne, publisert i BA.

Bakgrunn: Barna som ble tatt 

Serien ble kalt «Barna som ble tatt» og beskriver hvordan man i Bergensområdet gjennom 70 år tok del i det som er blitt omtalt som en etnisk utrenskning.

– Menn ble sendt til arbeidsleirer, kvinner ble tvangssterilisert og rundt 1500 barn blir tatt fra familiene og sendt på barnehjem der de ble utsatt for overgrep. Barnehjemmene ble drevet av Norsk misjon blant hjemløse, med velsignelse fra den norske stat. Målet var å gi dem en oppvekst uten kontakt med romanikulturen, står det i begrunnelsen for pristildelingen.

Historiene betegnes som rystende, men fortalt med respekt og verdigheten.

Les noen av historiene her:

Takknemlige

Journalistene selv understreker at de er takknemlige overfor ledelse, og ikke minst overfor dem som stilte opp for å fortelle sine historier.

 – Vi er takknemlige for at vi har fått lov til å fortelle historiene om barna som ble tatt fra sine foreldre. Takknemlig for at familiene ville dele sine opplevelser, slik at vi fikk dokumentert og avdekket overgrep begått mot taterne, sier Hilland.

Flatekvål påpeker viktigheten av å få frem et bekmørkt kapittel i norsk moderne historie.

– At «utryddelsen» av romanifolket pågikk helt frem til 1986, er det mange som ikke er klar over.

Han viser også til at uretten som ble gjort mot taterne knapt er nevnt i norske lærebøker.

– Derfor er det viktig at historien blir fortalt før barnehjemsbarn dør, sier Hilland.

Journalistene gir også ledelsen i BA skryt for å få tid til å jobbe med prosjektet i en travel hverdag, samtidig som de takker Fritt Ord og Amedia for økonomisk støtte.

Ressurskrevende

– Det er veldig kjekt at et arbeid som så grundig dokumenterer rystende forhold i vår nære historie blir hedret på denne måten, sier Sigvald Sveinbjørnsson, sjefredaktør i BA.

– Det gir oss inspirasjon til å lage flere slike saker.

Sveinbjørnsson forteller at det er over en måneds arbeid på fulltid som ligger bak artikkelserien. Samtidig understreker han at slik gravende og granskende journalistikk er viktig for BA og at det er noe avisen vil gjøre mer av fremover.