Valget falt på Hilde Reikrås da Hordaland fylkeskommune onsdag delte ut prisen som Årets hordalending.

Etterforskeren i Vest politidistrikt var initiativtaker bak det som er blitt tidenes største pedofili-aksjon i Norge – Operasjon Dark Room.

– Jeg blir veldig glad, for det er utrolig fint å få denne anerkjennelsen. Det ligger mye hardt arbeid bak de resultatene vi har oppnådd til nå på Dark Room, sa Reikrås da hun mottok utmerkelsen, før hun takket sine medarbeidere:

– Jeg er utrolig stolt over det vi har fått til sammen.

Reikrås påpekte at overgrep mot barn over internettet har et enormt stort omfang.

– Dessverre så stort at det er helt nødvendig at vi fortsetter med full styrke i årene fremover. Det er mye ugjort foran oss, både for politiet og samfunnet som helhet. Det må fremover sørges for at politiet blir gitt de virkemidlene og handlingsrommet som skal til for at vi skal kunne ta ordentlig tak i den svært alvorlige formen for kriminalitet som overgrep mot barn er, appellerte Reikrås.

– De mest sårbare av oss er ofre

Etterforskeren fikk prisen for å ha vært Dark Room-etterforskningens ansikt utad.

– Gjennom systematisk og samordnet innsats, med nyskapende bruk av teknologi og etterforskning, har Vest politidistrikt synliggjort grove overgrep mot barn på nett, med både lokale og globale forgreininger, sa fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) da hun delte ut prisen.

Etterforskningen har ført til en rekke siktelser.

– Det er avdekket en ny trend som bekymrer oss alle – der de mest sårbare av oss er ofre. Etterforskningen har synliggjort hvor farlig hverdagen på internett kan være. Dark Room-etterforskningen fremstår som et imponerende politiarbeid på et område allmennheten har liten innsikt i, sa Hestetun.

Det er fjerde år på rad at prisen deles ut. Den skal løfte frem en eller flere som gjør en ekstraordinær innsats for fylket som helhet. Premien er et diplom, samt en pengegave på 50.000 kroner. LO og NHO vant i 2014, Fargespill i 2015 og Robin Schaefer i 2016.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

– Vi må alle bidra

Reikrås understreket viktigheten av å i mye større grad møte barn og unge på deres arena – internett.

– Det er viktig at vi gjør oss mer synlige og tilgjengelige. Vi må alle bidra til mer åpenhet og ikke minst gjøre barns rettssikkerhet langt bedre enn den er i dag, sa prisvinneren, før hun avsluttet med å takke og si:

– Prisen er i mine øyne et viktig signal om at barn skal tas på alvor.