Problemer på beddingen

Artikkelen er over 16 år gammel

Konkursen på Mjellem & Karlsen Verft AS var et sjokk for alle. Men mest for de 411 ansatte.

DEL
Marineholmen, 0700 i går: Sveiserne, platearbeiderne, kranførerne, administrasjonen og alle de andre yrkesgruppene har møtt til jobb som vanlig.

Ingen vet hva som skal skje. Folk samler seg i små grupper. Bare formennene tar på seg kjeledress og hjelm.

Et rykte sier at de ansatte ved Norges eldste verft må møte klokken ni i kantinen for å få vite hva som skal skje.

IKKE INTERESSERT
– En som slår et verft konkurs etter fem uker har sikkert ikke hatt så gode intensjoner. Jeg tror ikke Seim er interessert i videre drift, sier Dag Morten Thorstensen (19).

Han er platearbeiderlærling, og har et år igjen av læretiden.

På gulvet i verkstedhallen står en nesten ferdig seksjon til en av de nye fregattene. Bare huden mangler på spantene.

– De fullfører kanskje denne seksjonen, sier sveiser Olav Kråkenes.

FORPLIKTELSER
I motsetning til Dag Morten har han vært med på konkurs før, da Laksevåg verft gikk konkurs. Den gangen tok det fire måneder å få ut lønn, og arbeidspengene kan la vente på seg.

– Dette roter til hverdagen vår på både den ene og den andre måten. Alle har jo forpliktelser, sier han.

I går dro administrerende direktør Paal Martens og styreleder Robert Hermansen til Oslo for å møte forsvarsmininsteren. Egentlig skulle temaet være Hanøytangen, men bare konkursen ble diskutert.

– Det som er verst er at Seim snakket om Hanøytangen for bare noen uker siden. Den ene dagen står det at fremtidsutsiktene er lyse. Den andre dagen er du konkurs, sier Dag Morten.

BOBESTYRER I DAG
Olav Kråkenes har jobbet med sveis i 25 år. Han er redd for at bare et fåtall ansatte som kan brukes til fregattordren får være med Mjellem & Karlsen videre.

– Jeg ser for meg at verftet blir bygd ned på et eller annet vis. Det blir gjerne ikke behov for så veldig mange. Per i dag er 30-40 mann involvert for å bygge seksjonen som ligger på Marineholmen, sier Kråkenes.

I dag kan de ansatte ved Mjellem & Karlsen Verft AS holde seg hjemme. Bobestyreren blir først oppnevnt i dag, og ingen videre drift kommer i gang før hun eller han får oversikten.

I morgen må de ansatte møte for å registrere seg som arbeidsledige.

Artikkeltags