I april var Monica Heldal på lanseringsturné for sitt nye album «The One In The Sun», og spilt konserter med fullt band.

– Jeg hadde, uten å være klar over det selv, ikke vært snill med ørene mine. En ukes tid etter turneen begynte jeg å høre pipelyder i begge ørene. Lydene forandret seg stadig – plutselig kunne jeg høre radiostøy liksom midt i hodet, som igjen ble avløst av noen merkelige gresshoppelyder, sier artisten fra Arna til VG, som var først ute med saken.

LES OGSÅ: – Jeg kjente presset

Isolerte seg

Øresus, eller vedvarende tinnitus, er et utbredt problem blant musikere. Opplevelsen er unik fra person til person, da noen har tinnitus i ett øre, andre har i begge ørene eller et udefinerbart sted i hodet.

Perioden fra når tinnitus oppstår og i cirka tre måneder frem i tid, kaller man akutt tinnitus. Og det er nettopp det Heldal pådro seg.

– Jeg var ekstremt overfølsom for lyd i tiden rett etter. Det gikk veldig hardt ut over psyken min. Jeg isolerte meg i frykt for å utsette meg for bråk. Lyden av en bil som kjørte forbi kunne være ren lidelse, sier hun til avisen.

Heldal forteller at hun hadde vond i ørene, akkurat som om hun hadde øreverk.

– De sved, og jeg hadde konstant dotter i ørene.

Tidspunktet kunne ikke vært verre.

Hun hadde nettopp sluppet «The One In The Sun», oppfølgeren til debuten «Boy From The North» fra 2013. Heldal hadde mange konserter planlagt for sommeren.

– Det var bittert. Jeg ble nødt til avlyse alle bandkonsertene i sommer, som jeg hadde gledet meg veldig til, sier hun til VG.

Går til behandling

Søvn ble et problem, og hun brukte tid på å finne ut hvordan hun skulle takle symptomene.

Norske medisinske leksikon definerer symptomene som en «oppfattelse av lyd uten at det foreligger ytre sansepåvirkning» som kan gi «konsentrasjonsvanskeligheter og angst» og at det «oppleves av mange som en uutholdelig plage».

– I begynnelsen gjorde jeg alt feil. Jeg gikk rett på Internett og leste alt jeg kom over, og ble ikke akkurat mindre urolig av det. Noen skulle ha det til at det var et stoff i kaffebønner som kunne forverre tilstanden, så jeg sluttet å drikke kaffe. Tanken på at jeg kanskje skulle ha det slik resten av livet gjorde meg deprimert.

Hun forteller til VG at hun går til behandling hos en psykolog som er ekspert på tinnitusplager. Heldal sier hun er forberedt på at symptomene er kommet for å bli.

I høst skal hun igjen ut på turné, og reiser land og strand rundt med gitaristen Øyvind Blomstrøm. 25. oktober er duoen på plass i Bergen.