Bård Breivik er død

Skulptør Bård Breivik er død.

Skulptør Bård Breivik er død. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Skulptøren Bård Breivik er død, 67 år gammel.

DEL

Det er Breiviks familie som opplyser om dødsfallet til Bergens Tidende. Han fikk påvist aggressiv, uhelbredelig kreft før jul 2014. Han fikk behandling hjemme i kunstnerboligen på Ekely og på Diakonhjemmet i Oslo.

– Med Bård Breiviks bortgang har vi mistet en sentral norsk skulptør og kunstner, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til NTB.

Profilert

Breivik var en av Norges mest profilerte billedhoggere. Etter hans første utstilling i London i 1971 har han holdt flere utstillinger i utlandet. Her hjemme er han kanskje best kjent for de markante søylene på Torgallmenningen i Bergen.

Granittsøylene ble montert i 1997, men slo sprekker og skal skiftes ut. Bergen kommune har tidligere vedtatt at det skulle skje innen 2012, men det er ennå ikke blitt noe av.

– Senest for to dager siden hørte vi at han tross alvorlig sykdom jobbet for å få ferdig alle de nye søylene på Torgallmenningen. Det er trist å høre at han nå har gått bort. Mine tanker går til hans nærmeste, sier statsråden.

Kulturbyråd Julie Andersland.

Kulturbyråd Julie Andersland. Foto:

Kulturbyråd i Bergen, Julie Andersland (V) sier at Breivik var en mann som engasjerte og skapte debatt.

– Det er jo midt i blinken for oss bergensere. Han var en stor kunstner, og det er trist for byen at han er borte, sier hun.

– Han var en fantastisk skulptør, og blir nok i Bergen mest husket for søylene på Torgallmenningen, men har hatt stor betydning utenfor både Bergens og Norges grenser. Kuben han laget i rustfritt stål var en av mine personlige favoritter. Jeg sender mine varmeste tanker til hans nærmeste, sier Andersland videre.

Bård Breiviks søyler på Torgallmenningen.

Bård Breiviks søyler på Torgallmenningen. Foto:

– Han var en ener

Kode-direktør Karin Hindsbo sier Breivik vil etterlate seg et stort tomrom.

Kode-direktør Karin Hindsbo mottok meldingen om Breiviks bortgang tungt. – Han etterlater seg et stort tomrom, sier hun.

Kode-direktør Karin Hindsbo mottok meldingen om Breiviks bortgang tungt. – Han etterlater seg et stort tomrom, sier hun. Foto:

– Han gikk bort så altfor tidlig. Våre tanker går nå til hans nærmeste. Det er et stort tap for hele Norge at han har gått bort, sier Hindsbo.

Hun beskriver ham som en utrolig dedikert og insiterende kunstner, samtidig som han var veldig hyggelig og sjarmerende.

– Håndverksmessig var han en ener, både på utførsel og innhold. Han var en utrolig dyktig kunstner. Bergen burde være stolt av å ha hans kunst i byen, sier Kode-direktøren.

– Inspirerte mange

Hun mottok nyheten om hans bortgang med sorg.

– Det blir et tomrom etter ham. Han har inspirert mange, og jeg tror han vil inspirere mange i lang tid fremover, sier Hindsbo.

Kode har flere av hans verker i sin samling.

– Hans måte å jobbe med alle slags materiealer helt fra start til slutt var enestående. Jeg kan ikke komme på noen andre som ham. Vi skal være glad for at han har vært her, og den flotte produksjonen han har etterlatt seg, sier Kode-direktøren til BA.

– Skapte varig kunst

Monica Hannestad, direktør for Design Region Bergen, mener Breivik fikk oss til å endre måten å se bybildet på.

– Han skapte varig kunst, samtidig som han ga oss noe nytt, sier Hannestad.

Monica Hannestad, direktør i Design Region Bergen, mener Breivik fikk oss til å endre måten å ferdes i byen på.

Monica Hannestad, direktør i Design Region Bergen, mener Breivik fikk oss til å endre måten å ferdes i byen på. Foto:

Hun mener Breivik klarte noe som få andre klarer.

– Han fikk oss til å endre måten å ferdes i byen på. Ta for eksempel kuben som ble satt opp på Festplassen. Den fikk folk til å stoppe opp, istedenfor å bare løpe forbi. Søylene på Torgallmenningen innrammet også plassen på en helt ny måte, sier hun.

Ville ferdigstille søylene

Breivik ble intervjuet av Bergens Tidende for kort tid siden.

– Familiens landssted, Øyra på Stord, har vært mitt store inspirasjonssted siden ungdommen. Jeg har laget mange arbeider der nede siden tidlig på 1970-tallet. Jeg har hentet mye av materialet mitt der, sa Breivik til avisen.

På spørsmål om hvem som kan ferdigstille søylene dersom han ikke rekker det selv, svarte han følgende:

– Det må gjøres av meg.

Breivik tok sin utdannelse ved Bergens kunsthåndverksskole og Central Saint Martins College i London. 

Les også: Dødssyk Breivik jobber på spreng for å få ferdig søylene

Artikkeltags