Snømassene dekket et langt stykke av veien

Mannskapene i søk etter raset fredag kveld.

Mannskapene i søk etter raset fredag kveld. Foto:

Røde Kors rykket mannsterk ut etter melding om snøskred ved Brushytten. Veien er stengt.

DEL

Alle hjelpekorpsene i Bergen og omegn, inkludert Kvamskogen og Voss, ble varslet da det gikk snøskred over Rundemansveien fredag kveld i 2040-tiden.

De ble varslet av den såkalte «skredknappen», en knapp politiet har som automatisk starter en telefonkonferanse mellom nødetatene, og relevante organisasjoner som har skredberedskap.

Mannskapene fra Røde Kors delte seg i tre grupper, hvor noen møtte på Skansemyren, andre tok Fløibanen, mens de siste dro til luftambulanse-basen på Grønneviksøren.

– De som tok Fløibanen ble transportert videre av ATV fra brannvesenet, og dette viste seg å være en effektiv måte å komme opp på, sier operativ leder i Bergen Røde Kors, Sondre Langenes.

Mannskapene som kom først var skredpersonell, og da var allerede politi, brannvesen, og Norske Redningshunder på stedet.

– Det viktigste var sikkerheten til mannskapene, og vurdere faren for eventuelle nye skred. Først ble det gjort vurderinger der, før hunder gjennomsøkte skredet, og deretter ble det gjort et overflatesøk, sier Langenes.

Les også: Rundemansveien blir stengt inntil videre

Hundene hadde allerede gjort et søk da de kom frem, da disse hadde blitt fløyet opp med luftambulansen.

Saken fortsetter under bildet

Det var mørkt og dårlig vær i området.

Det var mørkt og dårlig vær i området. Foto:

Mye snø

– Meldingen var at skredet var rundt 300 meter bredt, men det viste seg at det ikke var helt riktig. Det lå mye snø i svingen litt ovenfor Brushytten, hvor det er generell skredfare hele året. Snøen var en blanding av fokksnø og snø som hadde rast ned fra fjellsiden, sier Langenes.

I denne svingen lå det godt med snø over et ganske langt stykke av veien.

– Det var mye og ganske kram snø, og høyst relevant at vi måtte sjekke det ut. I tillegg lå det snømasser nedenfor veien, på nedsiden av rekkverket. Dette ble gjennomsøkt av hunder, før det ble gjort et søk med sender og mottaker, og overflatesøk, sier Langenes.

Mye ressurser på vei

Etterhvert ble det avklart at det ikke var mennesker som hadde blitt tatt.

– Da var det mye mannskaper som ble dimittert. Vi hadde jobbet for å sikre at flest mulig ressurser var på vei, og vi valgte da å snu de som ikke hadde kommet seg frem. Blant dem var 12 som sto i beredskap ved bommen på Skansemyren, sier Langenes.

Røde Kors hadde også en del tyngre søkeutstyr på vei, som søkestenger og snøscootere.

– Vi hadde fylt opp området ved Skansemyren, og sto i beredskap. Heldigvis ble det relativt raskt avklart at dette var mindre enn først fryktet, sier Langenes.

Det var folk på vei både fra så langt unna som Kvamskogen, og folk i Nordhordland og på Osterøy gjorde seg klare til innsats. I tillegg var det folk i beredskap på Voss.

Står vakt

Mannskaper fra Røde Kors står vakt ved sperringene lørdag kveld, og oppfordrer folk til å ikke gå Rundemansveien. Dette vil de fortsette med igjen fra i morgen tidlig.

– De vil informere folk om at det ikke er trygt å gå den veien basert på vurderingene fra geolog, sier Langenes.

Artikkeltags