Det forteller transportsjef i Asko Vest, Eirik Berge Larsen til BA.

Den 41 år gamle sjåføren som ble tatt av raset ved Bolstad jobber i Asko Vest og kjører jevnlig strekningen mellom Arna og Voss. Da raset gikk onsdag i 0930-tiden, var sjåføren på vei mot Voss.

LES OGSÅ: – Det var ikke hans tur i perleporten i dag

– Han har fortalt meg at plutselig var det en stein som traff vogntoget, skjøv det over veien og ned i grøften. Alt gikk veldig fort og føltes svært dramatisk for sjåføren, forteller Larsen.

Livredd for mer ras

Livredd for at det skulle komme mer ras, knuste 41-åringen ruten og klatret ut av vogntoget på passasjersiden. Da kjøretøyet sluttet å bevege seg, lå det på nedsiden av veien.

– Han kom seg ut så fort bilen sto i ro. Han har vært kjempeheldig, han fryktet at han skulle havne i fjorden og forberedte seg på å skulle ta seg ut av vogntoget i vannet, forteller Larsen.

SE BILDESERIE FRA RASET

Transportsjefen sier til BA at 41-åringen ikke helt har forstått hvor dramatisk dette faktisk har vært, han visste ikke hvor stort raset var da han kom seg ut av det og i sikkerhet.

– Han hadde havnet midt i raset dersom han hadde kommet et sekund eller to tidligere. De sekundene skilte kanskje liv og død i dag, i tillegg til det faktum at han satt i et vogntog og ikke i en personbil, sier transportsjefen alvorlig.

Debrifing

Sjåføren ble raskt etter raset hentet av ambulanse som kjørte ham til legevakt på Dale. Der ble han møtt av sjefen som deretter tok ham med seg til Asko i Arna. Deretter blir han kjørt hjem og ivaretatt av bedriften. Blant annet ved at de skjermer ham for mediehenvendelser.

LES OGSÅ: Derfor kan det bli kaos på omkjøringsveiene i helgen

– Nå skal vi ta en god prat med ham og se hvordan han skal komme seg tilbake i arbeid. Kanskje jobber han sammen med en annen sjåfør i morgen. Legen anbefalte en debrifing om et par dager, så det skal vi gjennomføre, sier Larsen.

41-åringen har kjørt for Asko i et par år, og transportsjefen beskriver han som en flink og erfaren sjåfør. Selskapet har 81 sjåfører, og mange kjører Arna-Voss.

Så ingen andre biler

– Vi har ikke fått snakket med de andre sjåførene, men det er åpenbart at de kommer til å kvi seg for å kjøre E 16 når veien åpner igjen. De tenker nok ikke på rasfaren når de kjører til daglig, de er vant til å ferdes her. Men nå ble det plutselig veldig aktuelt og nært, sier Larsen.

Raset gikk like utenfor tunnelen, og ifølge Larsen skal ikke sjåføren ha sett biler bak seg eller som kom i mot ham i retning Bergen.

LES OGSÅ: Tror røtter og frostsprenging startet raset

– Han trodde ikke det var andre biler i raset, sier Larsen som nå er spent på hvor lenge E16 kommer til å være stengt.

– Det er snakk om store omveier, som koster oss mye. Dessuten er ikke veien rundt Hardanger egnet for tungtransport, sier Larsen.