Råttent!

? Jeg kaster all frukten som ikke er god nok, sier Trygve Knag ved Nordnes Verksteder. Vel tolv av de ansatte er engasjert i fruktleveringen. Nå kuttes den drastisk.

? Jeg kaster all frukten som ikke er god nok, sier Trygve Knag ved Nordnes Verksteder. Vel tolv av de ansatte er engasjert i fruktleveringen. Nå kuttes den drastisk. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

De utviklingshemmede i Nordnes Verksteder er ikke like effektive som andre. Nå mister de store deler av favoritt-arbeidsoppgaven.

DEL

– Det er veldig dumt at de tar fra oss store deler av fruktleveringen. Det er så gøy å reise ut til skolene å levere, sier Liv Hege Bertelsen.

Hun jobber i vekstbedriften Nordnes Verksteder. Den sysselsetter utviklingshemmede.

De ansatte har hatt stor glede av å levere frukt gjennom skolefruktordningen de siste årene.

Nå er det slutt.

MISTER HALVPARTEN: Nordnes Verksteder tapte nylig et anbud om levering av frukt. Anbudet gikk til attføringsbedriften Åstvedt AS.

– Vi mener det er helt feil at de utviklingshemmede taper fordi de ikke klarer å konkurrere med de arbeidsføre i storbedriften Åstvedt AS, sier Ralph von Minden, daglig leder i Nordnes Verksteder.

Nordnes Verksteder har i flere år levert frukt til skoler i Bergen. De siste to årene har de også levert frukt gjennom skolefruktordningen, en ordning med gratis frukt til ungdomsskoler og kombinerte skoler.

Fra mandag denne uken var denne delen av leveringen slutt. Dermed mister Nordnes Verksteder halvparten av fruktleveringen sin.

DYRE I DRIFT: – Siden dette er en arbeidsplass med nesten bare utviklingshemmede, er vi nok spesielt dyre i drift, sier Vibeke Sandø, som er sjåfør for skolefrukten.

– Det er synd at kommunen ikke tar hensyn til at mange her på bedriften trenger litt mer tid. Vi er jo dyre i drift, men likevel viktige, sier Sandø.

BA ble med en vanlig arbeidsdag. Liv Hege Bertelsen står klar til å bli med på levering.

– Det er så gøy å treffe elevene som blir så glade når vi kommer med frukten, sier hun.

LIKEVERDIG: Anbudet på skolefrukt, som ble lagt ut sist høst, er en reservert konkurranse der bare arbeidsmarkedstiltak er inviterte.

Nordnes Verksteder mener det er stor forskjell på deres bedrift og attføringsbedriften Åstvedt. Det er ikke kommunen enig i.

– Vi mener det er en likeverdig konkurranse der alle som har levert tilbud kommer innenfor kategorien «arbeidsmarkedstiltaksbedrift», sier Birgitte Gullestad, leder for innkjøpsseksjonen i Bergen kommune.

– I denne konkurransen er både pris og miljø vektet høyt. Denne gangen var det Åstvedt som trakk det lengste strået, sier hun.

Artikkeltags