Gå til sidens hovedinnhold

Reddet etter 17 timer

Artikkelen er over 10 år gammel

Turgåerne som satt fast, ble reddet i morges.

Klokken 1418 søndag ettermiddag ble politiet varslet om at to personer var savnet ved Hamlagrøvatnet i Voss kommune.

  • Nyheter

Det var en 28 år gammel mann og en 22 år gammel kvinne, som hadde gått seg fast i fjellet på grunn av uvær. De befant seg cirka 900 meter oppe i fjellet.

Først i 0700-tiden tok mannskaper fra Voss Røde Kors og politiet seg frem til mannen og kvinnen.

– De var etter forholdene i god form, begge ble fraktet ned fra fjellet og kjørt til Voss sjukehus for sjekk, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen ved Hordaland politidistrikt.

PÅ FJELLTOPP

Turgåerne, som begge er fra Bergen, turde ikke å bevege seg på grunn av det dårlige været. De hadde ingen sikt da de ringte politiet for å få hjelp.

Paret gravde seg ned i snøen da de innså at hjelpen var langt unna. Paret beskrives som fjellvante og har med seg sekk og vindduk.

Politiet har hele tiden hatt kontakt med dem på mobiltelefon.

– I løpet av natten hadde vi kontakt med dem flere ganger. De var kalde, men hadde det ellers greit og var ved godt mot, sier Andersen.

Mannen og kvinnen var utstyrt med GPS, så politiet vet den eksakte posisjonen for hvor de befant seg.

– Ekstramannskaper ble kalt ut for å avløse dem som har vært med i aksjonen fra begynnelsen. Sivilforsvaret ble også kalt inn, forteller operasjonslederen.

SCOOTERE KJØRER SEG FAST

Det var uværet som gjorde redningsoppdraget svært vanskelig.

– Redningsmannskapene sliter med å ta seg frem og befinner seg mye lengre borte fra turgåerne enn først ansatt. Det er ekstreme værforhold, opplyste politiet til BA.no klokken 2300 søndag kveld.

Været bedret seg etterhvert utover natten, noe som hjalp på farten til redningsmannskapene.

– Skaren var så tynn såpass mange steder at man måtte tråkke vei for snøscooterne. Det var en strabasiøs natt, sier Andersen til BA i morgentimene mandag.

Da politiet fikk melding om at to var savnet på fjellet, ble Røde Kors sendt innover med tre snøscootere.

Store snømengder og dårlig vær gjorde at disse kjørte seg fast.

KAN LOSES TIL HYTTE

Parallelt med at scootere er på vei innover, er også mannskap fra Røde Kors på vei til fjellområdet på ski.

Paret befant seg 1300 meter sørvest for hytten hvor de overnattet natt til søndag. Politiet vurderte tidligere søndag kveld å lose dem frem mot hytten, slik at de kunne tilbringe natten der.

ET SLIT

I 09-tiden mandag opplyser politiet på Voss at det fortsatt er redningsmannskap ute i fjellet, fordi de har vansker med å ta seg tilbake. Mannskapet har brukt veldig mye energi på å spa snøscooterne løs, fordi de stadig setter seg fast i løssnøen.

- Vi prioriterte å få ned de savnede til hus og varme først, sier lensmann Ivar Hellene til BA.no.

Han føyer til at det i løpet av natten har vært 18 mann fordelt på syv snøscooterpatruljer i ute. I tillegg til Voss Røde Kors Hjelpekorps kom det hjelp fra Røde Kors i Øystese og Vossestrand.