Refses av Arbeidstilsynet

Camillas kro har fått svært mange pålegg av arbeidstilsynet.

Camillas kro har fått svært mange pålegg av arbeidstilsynet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Har ikke skriftlig arbeidstillatelse. Har ikke fått lønn. Bor i et lite rom over kafeen sammen med en annen person. Når BA ringer den ene eieren, henviser han til den andre. Når BA ringer den andre eieren, henviser han til den første. Og legger på.

DEL

Arbeidstilsynet varsler pålegg til Camillas kro på Dale.

Det populære serveringsstedet langs E16 har hatt tilsyn blant annet med formål om å avdekke hvorvidt det foregår sosial dumping. Det kom frem at virksomheten har utenlandske arbeidstakere og noen norske studenter som arbeider deltid.

Den ansatte som var til stede ved gjennomgangen av bedriften, er blant dem som jobber fulltid. Vedkommende hadde ikke arbeidskontrakt. I tillegg kom det frem at personen bor sammen med en annen person på et rom over kafeen. Nå etterlyser Arbeidstilsynet dokumentasjon på hvorvidt rommet er egnet til boligformål.

MANGLENDE SKATTETREKK

Camillas kro kunne heller ikke dokumentere lønnsutbetaling for vedkommende under kontrollen. De ettersendte lønnsslippene har mangler med hensyn til timeantall og skattetrekk.

– Det kan se ut som det er utskrift fra en bank, bemerker tilsynet, som også påpeker at overtidsbetaling er manglende, selv om timelister viser at noen arbeidstakere jobber mer enn 40 timers uker.

Arbeidstilsynet etterlyser også dokuemtasjon på gjennomført HMS-kurs for ledere, samt valg av verneombud. Camillas kro er heller ikke tilknyttet bedriftshelsetjeneste, slik virksomheter som den er pålagt å være.

Daglig leder var ikke til stede under kontrollen.

– Det kan være vanskelig å få kontakt med arbeidsgiver. Det var ikke mulig å få kontakt under tilsynet, skriver Arbeidstilsynet.

Nå varsler de pålegg i henhold til de nevnte forhold.

EIER LA PÅ RØRET

– Vi har fått en mangellapp som vi jobber med, men det er den andre eieren som har full oversikt. Det er han som er daglig leder, sier Kuberan Thurairajah til BA.

Han er en av to eiere av Camillas kro.

BA har tatt kontakt med den andre eieren, som også blir omtalt som daglig leder.

– Vi har alt på plass nå. Vi har ikke noen flere uttalelser enn dette, sier han, og ber BA ringe selskapets styreleder.

– Hvem er det?

– Det er Kuberan Thurairajah, sier han, og henviser til eieren BA har snakket med – som altså henviste til ham.

Selv nekter han også å opplyse hva han heter.

Navnet er Jegatheswaran Thevarajan. Han er oppført som kontaktperson for Camillas kro.

Det ville han ikke være da BA ringte i alle fall. I stedet la han på røret.

VILLE IKKE GODKJENNE NYE ARBEIDSKONTRAKTER

En stund etter at BA har publisert saken om Camillas kro, ringer Kuberan Thurairajah tilbake.

– Alle de ansatte har fått kontrakt, men den ville ikke Arbeidstilsynet godkjenne. Deretter laget vi ny. Den er nå godkjent, hevder Thurairajah.

– Hvis noen ikke har fått overtid, skal vi betale det. Han ene som ikke har fått lønn, har ikke levert skattekort. En annen fant vi ut at ikke hadde gyldig arbeidstillatelse. Han har fått et forskudd. Nå venter vi på å få gjøre opp dette skattemessig. Vi har dokumentert alt Arbeidstilsynet.

– BURDE GJORT TING ANNERLEDES

Thurairajah sier bedriften har engasjert Alfa helse AS til bedriftshelsetjenester. Han hevder det også er kommet på plass et verneombud, som skal på kurs.

– Vi er nå tre stykker som jobber fast og fulltid. Vi har også tre-fire stykker som tar ekstravakter, sier han.

Thurairajah vedgår at de burde håndtert ting annerledes.

– Men det er ikke sånn at vi driver med sosial dumping. Vi har fikset dette nå. Saken er fra oktober måned. Vi har de fleste tingene på plass nå, forsikerer han.

Kollegaen Jegatheswaran Thevarajan ringer også etter hver tilbake. Han beklager at han la på røret.

Artikkeltags