Bergen kommune har betalt ut 49,6 millioner kroner til dem som ble mishandlet på barnehjem i byen.

Det viser erstatningsutvalgets rapport som ble gjort offentlig i går. 269 tidligere barnehjemsbarn har fått penger. Alle har mottatt dem.

DRO TIL OSLO

– Jeg fikk 200 000 kroner og er tålig fornøyd, sier John Orgusaar, 47 år om en måned.

Som barn ble han plassert på Jacob R. Olsens barnehjem i Sandviken, et av de verste hjemmene ifølge barnehjemsrapporten fra 2003.

– Pengene har kommet godt med. Jeg har flyttet til Oslo. Det var for mange vonde minner i Bergen, sier Orgusaar.

2003-rapporten førte til at Bergen kommune utnevnte erstatningsutvalget. I går presenterte utvalgsleder Bjørn Lillebergen sluttrapporten.

Bare ti av de 269 som fikk erstatning, har fått mer enn 600 000 kroner. Fem personer har fått makssummen 725 000 kroner.

– Jeg kan gå i byen, ta et smørbrød og kjøpe noe jeg aldri har kunnet kjøpe før, sier en av de fem til BA.

Hele hennes barndom ble tilbrakt på barnehjem under svært nedverdigende forhold.

– Den tapte barndommen får jeg aldri tilbake. Og fortsatt blir jeg ikke respektert. Går du til en lege, blir du ledd av. Jeg vil bli respektert, men ikke for det som har skjedd med meg, sier hun.

– LURTE UTVALGET

192 av søkerne har fått erstatning fra 25 000 til 200 000 kroner.

51 søkere fikk ikke penger, mens 93 søknader ble avvist eller trukket fordi søkerne ikke tilfredsstilte kravene til opphold på barnehjem i Bergen fra 1954 til 1980.

Avgjørelsene har i stor grad blitt basert på søkernes egne forklaringer. Det har åpnet for at systemet kan ha vært utnyttet:

– Noen har misbrukt ordningen. Jeg vet om at folk har løyet til utvalget og likevel fått erstatning, sier Elin Bruland, et av barnehjemsbarna i Bergen.

Lillebergen avviser ikke at enkelte kan ha lurt systemet.

– Men det er ikke så ille om noen har klart det. Det ville vært mye verre dersom noen hadde krav på erstatning og ikke fikk det, sier han.