Arbeiderpartiet får vanvittige 42,2 prosents oppslutning i Opinions partibarometer for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Det er frem 3,2 prosentpoeng siden oktober, og hele 7,4 prosentpoeng frem etter presentasjonen av statsbudsjettet.

Det går fortsatt kraftig nedover for både Høyre og Frp. Høyre får 22 prosents oppslutning, en nedgang på 3,9 prosentpoeng fra forrige måned, mens Frp går tilbake 2,4 prosentpoeng til 11,4 prosent.

Ap og Sp ville til sammen fått 88 mandater og flertall i Stortinget hvis dagens måling var valg. For øvrig ligger både Venstre og SV under sperregrensen.

Tallenes tale:

Ap: 42,2 prosent (frem 3,2)

Høyre: 22,0 prosent (tilbake 3,9)

Frp: 11,4 prosent (tilbake 2,4)

SV: 3,8 prosent (frem 1,1)

KrF: 5,9 prosent (frem 1,4)

Sp: 5,2 prosent (frem 0,6)

Venstre: 3,9 prosent (tilbake 0,7)

Rødt: 1,3 prosent (frem 0,7)

MDG: 3,5 prosent (frem 0,5)

Andre: 0,9 prosent (tilbake 0,5)

Opinions partibarometer er basert på 960 telefonintervjuer som er foretatt i perioden 4. til 10. november (endring fra oktober i parentes).

– HELT FANTASTISK

Aps partisekretær Raymond Johansen karakteriserer 42,2 som helt fantastisk.

–Dette er både utrolig motiverende og morsomt frem mot de kommende valgene. Det viser er at vi har gjort noe riktig, vi er åpne, nysgjerrige og er ute blant folk for å lage politikk. Samtidig er tallene nok også en reaksjon på et budsjett fra Høyre og Frp som tar fra de som har lite, og gir til dem som har mest fra før, sier Johansen til ANB.

Valgforsker Bernt Aardal sier at Aps snitt på over 40 prosent for alle novembermålingene ikke har ligget så høyt siden 1998.

–At Ap spiser fra SV er gammelt nytt, men nå er det kraftigere overganger også fra Høyre og Frp, sier Aardal.

PÅ GJERDET

Bakgrunnstallene viser dessuten at hver fjerde høyrevelger har satt seg på gjerdet. Valgforskeren mener det er grunn til å spørre om regjeringspartiene har tatt høyde for velgernes egentlige mandat med sitt forslag til statsbudsjett.

–Folks fremste ønske var nok ikke en ny politikk med store skritt og reformer, men et skifte, noe som også preget Høyres valgkamp, sier Aardal.