Gå til sidens hovedinnhold

Rekordmange flyktninger via Russland til Norge

Artikkelen er over 5 år gammel

Kirkenes/Oslo (NTB-Trine Lejon): Rekordmange flyktninger kom til Storskog grensekontrollsted i Finnmark fra Russland fredag.

Antall flyktninger har økt kraftig fra opptil 12 personer i året til 884 hittil i år.

Fredag kom et rekordantall flyktninger til grensa ved Storskog.

– 100 stykker kom i dag. Vi arbeider med registrering av flyktningene utover kvelden og fram til ett-tiden i natt, opplyser operasjonsleder i Østfinnmark politidistrikt Svein Erik Jakobsen til NTB.

Flertall fra Syria

Russisk lov forbyr flyktningene å komme til fots, så de fleste sykler. Noen kommer også over med bil, forklarer politiadvokat Jens Bernhard Herstad til NTB.

Flertallet av flyktningene kommer fra Syria, men det er også andre nasjonaliteter.

– Gruppen er sammensatt, men de er gjennomgående ressurssterke mennesker, barnefamilier, og flere har bodd i Russland i kortere eller lengre tid, forklarer han.

Tidligere år har det kommet mellom ti og tolv flyktninger over grensen per år. I år er situasjonen ganske annerledes.

Sprengt kapasitet

Etter mottaksfasen blir flyktningene fraktet til transittmottak eller kortvarig opphold i Øst-Finnmark i enten Kirkenes, Neiden eller Vadsø. Derfra skal de transporteres videre for å frigjøre kapasitet til nyankomne som stadig strømmer til grensa.

– Kapasitetene vår er helt sprengt, vi er på grensa til hva vi klarer å håndtere. Dette gjelder spesielt å gi tak over hodet til flyktningene. Det binder opp store ressurser for å gjennomføre forsvarlig behandling og kontroll i mottaksfasen, sier Herstad.

Ordfører: Nødt til å få hjelp!

Ordfører i Sør-Varanger Cecilie Hansen (Sp) opplyser til NTB at formannskapet går ut med felles uttalelse førstkommende mandag, der de anmoder alle kommuner i Finnmark om å etablere mottak.

– Både den sivile beredskapen og det lokale næringslivet gjør en fantastisk jobb. Men alle er så til de grader presset at det er umulig for oss å holde dette trykket lenger. Vi er nødt til å få hjelp. Det handler om sikkerheten og beredskapen til hele Øst-Finnmark, konstaterer hun til NTB.

Fredag ble det kjent at formannskapet i nabokommunen Nesseby sier enstemmig nei til transittmottak, skriver avisa iFinnmark.

– Jeg er svært skuffa over Nesseby. Men jeg velger å tro at politikerne der ikke skjønner alvoret av saken vi står i nå. Hadde de visst at vi risikerer at flere titalls mennesker kan stå uten tak over hodet, så tror jeg de ville opptrådt annerledes, svarer Hansen.

Skal bo på hotell

150 syriske flyktninger som har kommet over grensa fra Russland til Finnmark tidligere denne uka, skal bo midlertidig på hotellet Sulitjelma i Fauske i Nordland, bekrefter Regionsjef i Hero, Vidar Torheim til Avisa Nordland.

– Dette er en midlertidig løsning fordi mottakene i landsdelen er fulle, sier rådgiver Jo Aurvoll ved UDIs regionkontor i Nord-Norge til NRK.

Flyktningene lander i Bodø lørdag, opplyser UDI, og ankommer Fauske kommune i to puljer med fly fra Finnmark. (©NTB)

Kommentarer til denne saken