Gå til sidens hovedinnhold

Her er Bergens største russcene

Artikkelen er over 6 år gammel

Dette stedet under Puddefjordsbroen er blitt den største russcenen i Bergen. I juli ble for første gang flest personer med akutt rusforgiftning lagt inn herfra.

– Det er bra å være her. Vi har tak over oss, og så kan vi gå å spise på Strax-huset rett der borte, sier en 43-åring BA snakket med.

Det er samlet et titalls narkomane under broløpet. Her er skittent og støvete, men det er tørt og litt lunt, skjønner vi.

Topp tre

Tall fra Akuttposten til Helse Bergen viser at dette stedet nå hver måned er blant de tre stedene utendørs i byen vår der det blir innlagt flest på grunn av akutt rus.

«Akutt rus» omfatter både alkohol og narkotikarus.

Slik er topp tre de tre siste månedene:

  • Mai - totalt 233 innleggelser: Torgallmenningen:20 personer - Laksevåg: ni personer - Vågsbunnen: syv personer.
  • Juni -  totalt 210 innleggelser: Torgallmenningen: 15 personer - Laksevåg: 12 personer - Vågsbunnen/Solheim/Danmarksplass: 11 personer.
  • Juli - totalt 234 innleggelser: Laksevåg: 25 personer - Torgallmenningen: 17 personer -  Vågsbunnen: 13 personer.

Antall innleggelser har økt siden Parken har vært stengt, men seksjonsleder Anne Margrethe Stokken, sier det har sammenheng med at man har endret kriteriene for å legge inn folk:

– Før ga ambulansene ofte motgift på stedet fremfor å legge dem inn. Nå er denne praksisen endret slik at flere legges inn, sier hun.

Stokken sier det var på høy tid å stenge Parken da det ble gjort i fjor.

Krim-nedgang

– Vi er ikke der vi bør være i rusomsorgen vår, men vi er på rett vei, sier hun.

Også sjef ved Bergen Sentrum politistasjon, Olav Valland, er fornøyd med at Parken ble stengt.

– Politifaglig var det helt rett, men vi er langt fra i mål. Vi må jobbe på tvers av fag og etater i flere år med dette. Det må på plass bedre tilbud når det gjelder behandling, oppfølging og rehabilitering.

– Er det din utfordring til politikerne?

– Ja, det er klart det er det.

– Hvilke virkninger har stengingen hatt?

– Det har hatt en utrolig positiv virkning på krim i sentrum, med en nedgang på 20–25 prosent i grovt tyveri, skadeverk og vold.

Valland vedgår at det har vært økning av rustrafikk i Vågsbunnen, og nå også ved Strax-huset på Laksevåg.

– Men det er ikke i nærheten av hva vi hadde i Parken, sier han.

– Dere har fått kritikk for å jage og bøtelegge folk?

– Ja, og dette er selvsagt ikke positivt ladet for oss heller. Men om vi hadde latt være, ville det være å la dem åpne en ny russcene. Det ville vi ikke, sier Valland.

Knyttneve i ansiktet

Anne Britt Søvik, som bor i Hollendergaten, har flere ganger stått frem i media etter å ha blitt truet og utskjelt av stoffmisbrukerne i gaten.

Også hun ser at forholdene er blitt bedre.

– Jeg mener politiet er på rett vei, selv om jeg for første gang fikk en knyttneve i ansiktet for et par uker siden. Og sist helg måtte jeg igjen ringe politiet da det var store ansamlinger i gaten, sier hun.

Fått Parken tilbake

I Nygårdsparken er fremdeles den såkalte Flagghøyden sperret inn.

– Før turte vi ikke gå alene gjennom parken, men tok omveier når skulle til skolen, sier de 21 år gamle BI-studentene Ida Hystad, Madelein Monstal og Anne Mette Kjøstvedt.

De husker med gru sprøytespissene langs veien og narkomane som lå mellom buskene.

– Nå er det veldig stille. Vi har fått parken tilbake, sier de.